7’den 70’e ilgi görüyor

7’den 70’e ilgi görüyor

Hem çocukları hem aileleri geçmişe keyifli bir yolculuğa çıkaran müzede çocuklar, ebeveynlerinin oyuncaklarını görme imkânı bulurken yetişkinler ise kendi oyuncuklarını görerek eski günlerini yâd ediyor.

Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi kapılarını Çukurambarda bir alışveriş merkezinde açtı. Hem çocukları hem aileleri geçmişe keyifli bir yolculuğa çıkaran müzede çocuklar, ebeveynlerinin oyuncaklarını görme imkânı bulurken yetişkinler ise kendi oyuncuklarını görerek eski günlerini yâd ediyor. Bez bebeklerden, tahta arabalara, topaçtan, âşık kemiğine kadar geleneksel oyuncakların da sergilendiği müze 9-29 Nisan tarihleri arası 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

GELENEKSEL OYUNCAKLAR DA VAR

1-(11).jpeg

Next Level AVM’de kapılarını açan Oyuncak Müzesi yediden yetmişe herkesin ilgisini çekecek cinsten. Yakın tarihimize ışık tutan oyuncaklar sayesinde yetişkinler çocukluklarında oynamış oldukları oyuncaklarını görebiliyor. Çocuklar ise eski dönemlere ait oyuncaklara görmekle birlikte dönemin kültürü hakkında da bilgi sahibi oluyor. Özellikle geleneksel oyuncakların olduğu kısımlarda kağnılar, el yapımı bez bebekler, beşikler Anadolu’ya özgü birçok motifi üzerinde barındırıyor. 

AHŞAP KAĞNILAR

1-(16).jpeg

Sergilenen oyuncaklar arasında çocuklara eski dönemlerdeki taşımacılığı göstermek, tarımı ve kırsal kültürü anlatmak amacıyla ahşap kağnılar sergileniyor. Kağnılar tarihin uzunca bir dönemin insanların taşıma ihtiyacını karşılarken özellikle İstiklal Savaşımızın her sahnesinde gözümüze çarpıyor. Teker, kağnı evi, boyunduruk olmak üzere 3 parçadan oluşan kağnıları genellikle öküzler çekmektedir.   

BEŞİKLER

1-(19).jpeg

Özellikle kız çocuklarının hayli ilgisini çeken beşiklerde müzede yerini almış durumda. Evcilik oyunlarının vazgeçilmez bir parçası olan beşikler genellikle ahşap ve demirden yapılıyor. Halen Anadolu’da marangozlarında beşikler yaptığı bilinirken bazen de aileler çocuklarına basit şekilde tahtadan yapıyor. Ayrıca beşikler Anadolu kültürü içerisinde önemli bir yer tutuyor.

EL YAPIMI BEZ BEBEKLER(KURCAK) 

Tamamen el yapımı olan bez bebekler günümüzde ki doğal arayışının adeta görünür şeklinde müzede yer alıyor. Hazır bebeklerin bulunmadığı dönemlerde özellikle annelerin kız çocuklarına dal parçası veya küçük süpürgeler üzerine kumaş parçaları sararak yaptığı bebekler dönemin en büyük eğlencesi arasında yer alıyor. Her biri kendine özgü motifler taşıyan bebeklere eski dönemlerde ‘kurcak’ deniyor.

ÂŞIK KEMİĞİ

1-(13).jpeg

Müzede çocukların ilgisini çeken oyuncaklarda birisi de günümüzde halen ilgiyle oynanan âşık oyunlarında küçükbaş hayvanların aşık kemiğinden yapılmış aşık kemikleri. Geleneksel ve birçok oyuna da temel oluşturmuş bu oyun hangi coğrafyada hangi ülkede yaşarsa yaşasın bütün Türklerin babalarının, atalarının oynadığı bir oyuncaktır.

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.