7 yıldır ücretlerde iyileştirme yok: İçerisi tamam ya dışarısı?
Ankara’daki basın buluşmasında gazeteciler ile bir araya gelen Savdes-Sen Genel Başkanı Tuncay Cengiz, “Yurt dışındaki sözleşmeli arkadaşlarımız 7 yıldır ücretlerinde iyileştirme alamadı. Bu arkadaşlarımızın mağduriyetinin giderilmesi lazım” diye konuştu.
Savunma, Büro ve Destek Hizmetleri Sendikası (Savdes-Sen) Genel Başkanı Tuncay Cengiz, memur ve emekli maaşlarına gelen zamlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Ankara’daki ulusal ve yerel basından temsilcilerin bir araya geldiği toplantıda, yedinci dönem toplu sözleşme sürecinden yurt dışında görev yapan sözleşmeli personelin özlük haklarına kadar pek çok konu görüşüldü.
Memur zamlarının Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla beraber resmen yürürlüğe girdiğini söyleyen Savdes-Sen Genel Başkanı Cengiz, Türkiye’deki memurların özlük haklarında yapılmasını talep ettikleri iyileştirmelerden bahsettikten sonra konuyu yurt dışında çalışan sözleşmeli personele getirdi. Sözleşmeli personelin, kadrolu personelin faydalandığı pek çok haktan mahrum kaldığını vurgulayan Cengiz, “Memur maaş zamlarını anlattık. Bizim bir de yurt dışında Dışişleri Bakanlığına bağlı çalışan sözleşmeli personelimiz var. Yurt dışındaki büyükelçiliklerde ve konsolosluklarda görev yapıyorlar. Bu arkadaşlarımız 7 yıldır ücretlerinde hiçbir iyileştirme alamadı. Daha geçtiğimiz günlerde Polonya örneği üzerinden bir hazırlık çalışması yaptık. Polonya’da bizdeki yoksulluk ya da açlık sınırı gibi birtakım standart ölçütler var. Polonya’da bir aile yaklaşık 3500 ile 4000 Euro arasında bir ücretle ancak geçinebiliyor. Bizim sözleşmeli memurlarımızın almış olduğu ücret ise 1400 Euro” diye konuştu.
“MAĞDURİYETİN GİDERİLMESİ LAZIM”
Dışişleri Bakanlığına bağlı sözleşmeli memur ücretlerine 7 yıldır dokunulmadığını ve artık bir ücret artışına gidilmesi gerektiğini belirten Cengiz şöyle devam etti:
“Gerekli kurumlar tarafından bir çalışma yapılması lazım. Bu arkadaşlarımızın mağduriyetinin giderilmesi lazım. Bunun yanında kadrolu arkadaşlarımıza sıla bileti uygulaması var. Ülkeye gidiş gelişlerindeki uçak bileti ücreti devletimiz tarafından karşılanıyor. Sözleşmeli arkadaşlarımıza böyle bir hak tanınmamış. Yine kadrolu memur arkadaşlarımızın çocuklarının eğitimi için bir eğitim yardım ödeneği var. Sözleşmeli arkadaşlarımız bu eğitim yardımından da faydalanamıyor. Bu nedenle sözleşmeli memurlara hem sıla bileti hem de eğitim yardımı gibi desteklerin verilmesi lazım”
SGK PERSONELİNE EYT DARBESİ
Yurt dışındaki sözleşmeli personellerin sorunlarına değindikten sonra sözü Sosyal Güvenlik Kurumunda çalışan memurlara getiren Cengiz, kurum personelinin zorlu çalışma koşullarına karşın diğer memur gruplarına göre daha düşük ücretlere tamah etmek zorunda bırakıldığını söyledi. EYT işlemleri kapsamında 1 milyon 900 bin kişiyi aşkın bir gruba hizmet verildiğini vurgulayan Cengiz, “Burada ifade edeceğim diğer bir husus da Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilgili. Geçtiğimiz dönemde EYT gündemimizi oldukça meşgul eden bir konuydu. Yapılan hesaplamalar 2 milyon 250 bin kişinin EYT kapsamına girdiğini gösteriyor.
Başvuru yapan 1 milyon 900 bin vatandaşımızın emeklilik işlemi Sosyal Güvenlik Kurumunda çalışan memur arkadaşlarımız tarafından olağanüstü bir gayret gösterilerek yerine getiriliyor. Cumartesi ve pazar günleri fazla mesai yapmak üzere işleri yetiştirmeye çalışıyorlar. Bunun yanında bir de borç yapılandırması geldi. Bu borç yapılandırmasından dolayı arkadaşlarımızın işi ayrıca arttı. SGK’daki memur arkadaşlarımız şu anda kamuda en düşük ücreti alan gruplardan birisi. Üniversitesi mezunu, 25 yıldır kamuda çalışan 1. dereceye gelmiş bir arkadaşımın ücreti 13 bin lira bandındaydı. Şu anda tahmin ediyorum bu yeni artışlarla beraber 23-24 bin bandına gelmiştir. SGK’da görev yapmanın zorlukları ve çalışma koşullarının ağırlığı nedeniyle almış oldukları tazminatlarının yeniden gözden geçirilmesi önümüzdeki torba yasada beklentimizdir” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.