7 milyon sürücü ehliyetini yenilemedi: Son tarih 31 Aralık

7 milyon sürücü ehliyetini yenilemedi: Son tarih 31 Aralık

Türkiye 31 Aralık'ta son bulacak yeni tip ehliyete geçiş için gün sayıyor. Yeni uygulamaya aylar kala 7 milyonun üzerinde sürücü eski ehliyetlerini kullanmaya devam ediyor. Peki süreç nasıl işleyecek?

Türkiye'de yeni tip sürücü belgelerine geçiş süreci devam ediyor. Yıl sonuna kadar 7 milyondan fazla sürücünün eski ehliyetlerini yenilemesi gerekiyor. Yeni tip sürücü belgelerine sahip olan kişi sayısı 25 milyon 894 bine ulaştı. Peki, ehliyet yenileme için son tarih ne zaman? Gerekli belgeler neler? Sürücü belgeleri yenilenmediği takdirde ne gibi sorunlar çıkabilir? Detaylar haberimizde...

1-004.jpg

SON GÜN 31 ARALIK

1 Ocak 2016’da Karayolları Trafik Yönetmeliği tarafından yürürlüğe giren geçici 10'uncu maddesi uyarınca sürücü belgelerini değiştirme işlemlerinin 5 yıl içerisinde tamamlanması gerekiyordu.

Ancak dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını nedeniyle 1 Ocak 2016'dan önce düzenlenen eski tip sürücü belgelerini değiştirme süresi, İçişleri Bakanlığı tarafından 31 Aralık 2024'e kadar uzatıldı. Kararın duyurulmasının ardından bugüne kadar nüfus müdürlüklerine toplam 25 milyon 894 bin 321 kişi sürücü belgesini yenilemek için başvurdu. Fakat 7 milyon 159 bin 176 kişi eski tip sürücü belgesini kullanmaya devam ediyor.

4-002.jpg

15 TL KARŞILIĞINDA DEĞİŞTİRİLEBİLECEK

Eski tip sürücü belgeleri, 31 Aralık 2024 tarihine kadar 13 TL değerli kağıt bedeli ve 2 TL vakıf payı ile indirimli olarak toplamda 15 TL gibi bir ücret karşılığında yenisiyle değiştirilecek.

Bu süre zarfında değiştirmeyen vatandaşlar, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren yeni bir ücretlendirme ile değiştirme işlemini gerçekleştirecek. 2025’ten sonra yeni tip sürücü belgelerine sahip olmak isteyen sürücülerin; sürücü belgesi harç ücreti, değerli kağıt bedeli ile vakıf payı bedelini tam yatırmaları gerekecek.

SÜRÜCÜ BELGELERİ GEÇERSİZ HALE GELECEK

B sınıfı sürücü belgesi için 2024'te toplam 5 bin 165 TL olarak belirlenen tutar, 2025 yılı için Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yeniden belirlenecek. Yıl sonuna kadar başvuruda bulunmayan sürücüler, yeni yılda ehliyetlerini yenilemek için 5 bin TL’nin üzerinde ek ödeme yapmak zorunda kalacak. Belirlenen süre içerisinde belgesini yenilemeyen sürücülerin, eski tip sürücü belgeleri geçersiz hale gelecek.

2-003.jpg

YENİLEME İŞLEME İÇİN GEREKLİ BELGELER

Ehliyetini yenilemek isteyenler için belirli şartlar bulunuyor. Ehliyet yenileme sürecinde dikkat edilmesi gereken adımlar ve sunulması gereken belgelere bakıldığında; kişinin ilk etapta eski sürücü belgesini ibraz etmesi gerekiyor. 15 TL’lik başvuru ücretinin ödenmesinin ardından yetkili sağlık kuruluşlarından alınmış sürücü sağlık raporunu sunmak şartlardan biri.

Ayrıca ehliyet sahibinin son 6 ay içerisinde çekilmiş bir biyometrik fotoğrafı ve Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi'nde kayıtlı açık adresi bildirmesi isteniyor. Sürücüler, ehliyet yenileme işlemi için e-Devlet, Alo 199 veya https://randevu.nvi.gov.tr/ üzerinden randevu oluşturarak ve gerekli evrakları teslim ederek başvurularını tamamlayabilecek.

Kaynak:İlk Sayfa gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.