69 Yaşında ateş başında oruç tutuyor

69 Yaşında ateş başında oruç tutuyor

Ulus’ta demircilik yapan 69 yaşındaki Turan Eskitoros, ilerleyen yaşına ve demir ocağının sıcağına rağmen orucunu tutmaya devam ediyor. 

Ulus’ta dedesinin yanında çırak olarak başladığı sıcak demircilik işini devam ettiren Turan Eskitoros, ateşin alnında; keski, murs, kazma, balta, gibi aletler yaparken oruç tutmayı da bırakmıyor. 

Oruç tutmayı bu yaşına kadar hiç bırakmadığını ifade eden Eskitoros, “Son yıllarda mübarek Ramazan ayı yaz sıcaklarına denk geliyor. Bizde ateşin alnında çalışıyoruz. Bu bizi biraz etkilese de oruç tutmayı bırakmıyorum. Ramazanda işi biraz daha erken bitirip eve gidiyorum. 40 senedir bu işi yapıyorum. Dededen kalma meslek. İki çocuk büyüttüm. Eskiden işlerimiz çok iyiydi. Dört dörtlüktük. Çin malının piyasaya girmesiyle sıcak demircilik işi bitti. Keski, murs, kazma, abalta, madırga, çarpacak, foto kıskacı yapıyoruz.” dedi. 

El sanatlarının kanayan yarası; “Çırak Yetişmiyor”El sanatları mesleğindeki en büyük sorunun çırak yetiştirmek olduğuna değinen Eskitoros, mesleği devam ettirecek yeni bir neslin olmadığını belirterek yaptığı açıklamada:“Artık eskisi gibi çırak yetiştiremiyoruz. Ne ustanın çırağa saygısı var ne çırağın ustaya. Yeni nesil zaten meslek öğrenme derdinde değil. Hazır yemek istiyor. Artık sanat okulları da verimli olmadığı için eleman yetişmiyor.” şeklinde konuştu. 

Enes Sansar  / HABER VAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.