53 Camide Hatimle Teravih
Başkent'te hatimle teravih namazı kılınan camilerin arasında en bilinenleri tarihi Arslanhane Cami, Melike Hatun Cami, Bünyamin Ayaşi Cami. Melike Hatun Camisi'nde ise her akşam iki hafız eşliğinde teravih namazı kıldırılıyor.
Rahmet ve bereket ayı Ramazan'da Başkent'in merkez ve ilçelerindeki bazı camilerde teravih namazı hatimle kılınıyor. Ankara'da geçen sene 38 camide hatimle teravih namazı kılınırken bu sene hatimle teravih namazı kılınan cami sayısının 53'e çıktığı görülüyor. Ankara genelinde 3 binden fazla cami bulunuyor.
20 İLÇEDE 53 CAMİ
Ankara İl Müftülüğü tarafından açıklanan listeye göre Akyurt'ta 1, Altındağ'da 3, Ayaş'ta 1, Bala'da 1, Beypazarı'nda 1, Çamlıdere'de 1, Çankaya'da 6, Çubuk'ta 1, Elmadağ'da 2, Etimesgut'ta 3, Gölbaşı'nda 1, Kahramakazan'da 1, Keçiören'de 3, Kızılcahamam'da 1, Mamak'ta 4, Polatlı'da 1 Pursaklar'da 2, Sincan'da 10, Şereflikoçhisar'da 1, Yenimahalle'de 9 camide teravih namazı hatimle kılınıyor. Başkent'in 20 ilçesinde hatimle teravih namazı kılınırken diğer 5 ilçesinde ise hatimle teravih namazı kılınacak cami bulunmuyor.
MELİKE HATUN CAMİ'NDE İKİ HAFIZ TERAVİH KILDIRIYOR
Başkent'te hatimle teravih namazı kılınan camilerin arasında en bilinenleri tarihi Arslanhane Cami, Melike Hatun Cami, Bünyamin Ayaşi Cami. Melike Hatun Camisi'nde ise her akşam iki hafız eşliğinde teravih namazı kıldırılıyor.
MİLLET CAMİSİ'NDE ENDERUN USULÜ İLE TERAVİH
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi içerisinde bulunan Beştepe Millet Camisi'nde ise teravih namazları Osmanlı döneminde uygulanan ezan, kamet, Kur'an-ı Kerim, ilahiler, kasideler ve duaların okunduğu kadim saray geleneği enderun usulü teravih programı düzenleniyor. Enderun usulü teravih namazında iki veya dört rekatta bir dinleniliyor namaz aralarında hadis, tefsir gibi sohbetler yapılıyor, aynı zamanda meşrubat içilip ibadete devam edildiği de oluyor. Baş müezzinin kaside ve dua okumasının ardından kılınan vitir namazı ve sonrasında yapılan tesbihat ile teravih bitiyor.
İLK TOPKAPI SARAYINDA İFA EDİLDİ
Enderun usulü teravihin, Topkapı Sarayı'nda ilk kez Türk bestecisi Hamamizade İsmail Dede Efendi tarafından ifa edildiği biliniyor. Enderun usulü teravihin farklı uygulamalarının bulunduğu kaydediliyor.
Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.