500 yıllık muamma

500 yıllık muamma

500 yıllık Direkli Mescidinin içinde bulunan mezar, halk arasında 'Direkli Baba' adıyla biliniyor ancak; ‘Direkli Baba’nın gerçek olup olmadığına dair bir bilgi bulunmuyor.

Altındağ'da Kale Mahallesi Ceylan Sokak ile Direkli Sokak'ın kesiştiği yerde bulunan 500 yıllık Direkli Mescidinin içinde bulunan mezar, halk arasında 'Direkli Baba' adıyla biliniyor ancak; kim ait olduğuna dair herhangi bir bilgi bulunmuyor.

Direkli Mescidine bitişik mezardaki kişinin kimliği hakkında her hangi bir kaydın olmamasına karşın; mahalle sakinleri caminin geçirdiği restorasyonu sırasında ortaya çıkan kemiklerin mescidi inşa eden zata ait olduğuna inanıyor. 

Tahrir Defterleri kayıtlarında 1522 yılına kadar Çeşme Mahallesi olarak anılan semtin daha sonra Direkli Mahallesi adını aldığı görülüyor. Cumhuriyet'in ilanından sonra Demirtaş Mahallesi adını alan semt, Altındağ'daki mahallelerin birleştirilmesinden sonra Kale Mahallesi'ne bağlandı. Semt, Osmanlı döneminde Müslümanların yaşadığı semtlerin başında geliyordu.

Çok sade görünümlü, taş kaideli, kerpiç duvarlı ve sivri kiremit çatılı bir yapıdır. Camiinin kitabesi yoktur. Mihrap stiline göre ilk yapılışı 15'inci Asır olan yapının, yenilenmesi 18'inci Asır olarak gözüküyor. Vakıf kayıtlarına göre; camii mihrabı haricinde bir önem taşımamaktadır. Mezarın bulunduğu odaysa; kapısı dışarıdan tuğla örülerek tamamen kapatıldığı için mescidin bir parçası haline getirilmiş durumda.

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.