35 Yıldır para topluyor

35 Yıldır para topluyor

Kızılay Moda Çarşı’nda koleksiyon dükkânı bulunan 48 yaşındaki Necati Doğan, Habervaktim’e konuştu. 

İLK PARA SULTAN ABDÜLMECİD 40 PARASI

Kızılay Moda Çarşı’nda koleksiyon dükkânı bulunan 48 yaşındaki Necati Doğan, 2001 yılında koleksiyon dükkanı açtığını belirterek,“13 yaşındayken bir sanayi bölgesinde yaz tatilde çalışıyordum. Dökümcü çırağı olarak işe başlamıştım. Bir gün bir varil hurdaya çıkmış eski para geldi. Bakır eritiliyordu o zamanlar. Bakır 5 kuruş,10 kuruş hatta en küçük olan 1 kuruşta vardı. Ustam paraları daha kolay potaya atabilmek için yere dökelim de oradan atarız dedi. Beraber döktük. Benim gözüme bir para çarptı. Diğerlerinden oldukça farklıydı. Bu para Sultan Abdülmecit 40 parasıydı. Tabi o zaman hangi döneme ait olduğu hakkında hiçbir bilgim yoktu. Parayı daha sonra abime gösterdim. Bu parayla birlikte aslında içimizde olan koleksiyon tutkusuna macerasına başlamış olduk.” dedi.

PARA VE MADALYA ÜZERİNE 12 KİTAP

İlk başlarda dükkan açma fikrinin olmadığını anlatan Doğan,” Tabi o zamanlar işte koleksiyon yapıyım ileride dükkan açıyım ticaret yapayım gibi bir düşünce yoktu. Hatta bununla ilgili, bir kitap yazayım diye de düşünmemiştim.1 parayla yola çıktım şimdi buralara kadar geldik. Şuan da para ve madalya üzerine 12. kitabımı yayınladım. Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti'ne ait madeni ve kağıt paralar var. Hangi maddeden yapıldığı bütün detaylarıyla anlatıldığı bir kitap yayınladım. Bu kitaplar yeni başlayan amatör ve profesyonel koleksiyoncular için önemli bir kaynak.” diye konuştu.

AYRANCI'DA ÖRNEK ANTİKA PAZARI

Anadolu Antikacıları Kültür ve Yaşatma Derneği’nde başkan yardımcılığı görevini de yürüten Necati Doğan, her ayın ilk haftası Ayrancı'da antika pazarı kurduklarını belirterek, şunları söyledi:
“ Türkiye'nin her yerinden katılımcılar oluyor. Özellikle yaz aylarında oldukça kalabalık oluyor. Yaklaşık olarak 200'den fazla tezgah açılıyor. Bu pazar antikacılar ve koleksiyoncuların buluşma adresi oldu. Gelin pazarınızı burada da açın diye birçok il, ilçe belediyelerin davetler alıyoruz. Pazarda katılımcı sayısı çok olduğundan dolayı obje sayısı ve çeşidi fazla oluyor. Bu açtığımız antika pazarı artık marka oldu. Ankara'nın bu alanda adı duyuldu .İyi olan şeylerin taklitleri yapılır ya diğer illerde bizim antika pazarına benzer pazarlar kurulmaya başlandı. Bu alanda bir örnek olduk.”

GENÇLERİN İLGİSİ ARTIYOR

Son dönemde gençlerin koleksiyonculuğa önem vermeye başladığını dile getiren Doğan, ”Araştırıyorlar, okuyorlar. Gençlerimizin bu işe sahip çıkması oldukça mutluluk verici. Murat Çam isminde bir arkadaşımız geçenlerde bir kitap yayınladı gazoz kapaklarıyla ilgili. Binlerce gazoz kapağını derleyip topladı. Gerçekten güzel bir çalışma oldu. Fatih Koç isimli arkadaşımızda meşrubat şişeleri ile ilgili bir çalışma yaptı. Kendi web sitesi var. Orada Türkiye'nin gazoz haritasını yayınladı.81 ilimizde de çıkan bütün gazozları gösteriyor .

Bu çalışmalar kültürümüze katkı sağlıyor. Gençlerimize geçmiş dönemde insanlar neleri kullanmış ne içmiş geçmiş yıllarımızı bugüne taşıyıp anlatmaya çalışıyoruz. Pazarda gözlem yapıyorum. Ziyaretçilerimiz geçmiş eşyaları görünce geçmiş yıllara gidiyorlar. Bizlere bunları nerden buldunuz diyorlar. İşte örneğin 30-40 yıl öncesiniz gazoz kapakları oluyor. Bunları nasıl sakladınız diyorlar. Pazarımızda insanlar oldukça keyifli vakit geçiriyor. İnsanlar birbirlerine anlatıyor .İşte şununla oynuyorduk. Bizim evde de vardı diye. İnsanlara biraz olsun nostalji yaşatabiliyorsak ne mutlu bizlere. Bütün herkesi pazarımıza davet ediyoruz.” şeklinde konuştu. 


 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.