22 Senedir zamanı kuruyor

22 Senedir zamanı kuruyor

Minyatür Model Makine ve Replika ustası Ersan Doğan, hobi olarak başladığı işte 22 senedir kule saati modelleri ve buhar makineleri yapıyor. 

Ankara Rahmi M. Koç Müzesi’nde bulunan atölyede minyatür kule saatler ve buhar makineleri yapan 56 yaşındaki Ersan Doğan’ın eserleri ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor. 

Yaptığı açıklamada, “kule saati modelleri yaparken kendimi zamana hükmediyormuş gibi hissediyorum” diyen, Ersan Doğan’ın atölyesinde Galileo’nun zaman sarkacından buhar makinelerine kadar birçok eser var.
1995’te çalıştığı şirket tarafından İngiltere’ye gönderildiğinde minyatür model yapmayı öğrendiğini sonra da Türkiye’ye döndüğünde hobi olarak yapmaya devam ettiğini belirten Doğan, “İş için İngiltere’ye gönderilmiştim. Boş zamanlarımda orada gezerken minyatür modeller yapan bir ustayla tanıştım. Orada olduğum sürece bunları yapmayı öğrendim. İlk yaptıklarım buhar makineleriydi.

Türkiye’ye geldiğimde evimde bir atölye kurdum kendime, artık orda yapmaya başlamıştım bu modelleri. 2010 yılında bir arkadaşımın tavsiyesiyle yaptığım eserleri Koç Müzesi yetkililerine gösterdim. Onlar da beğendiler bana burada bir atölye verdiler. Buraya gelen ziyaretçilere daha çokta çocuklara anlatıyorum bu modelleri. Bunlar orijinalinden 4 kat küçültülmüş saatler. Her parçası el yapımı ve simetriktir. Bir kule saati yapmak bazen 4 buçuk ayımı alıyor.”  şeklinde konuştu. 

Galileo’nun sarkacı Ersan ustanın elinde can buldu

Yaptığı model çalışmalarla beğeni toplayan Ersan Doğan, ünlü astronom, fizikçi, mühendis, filozof ve matematikçi Galileo’nun 1584’te çizdiği ilk saniye ölçer sarkacı makineye dönüştürdü. 

Galileo’nun yaptığı sarkaç çiziminin zamanı doğru ölçmek anlamında atılan ilk adımlardan biri olduğunu ifade eden Ersan Doğan, bu sarkacın önemini açıklarken şu ifadeleri kullandı:
“Zamanı doğru ölçmek için tarih boyunca pek çok bilim insanı çalışmalar gerçekleştirdi. Pek çok çizim denemeleri yapıldı.  Galileo saniyeyi daha doğru hesaplayabilmek için bu sarkacı çizdi. Fakat o yaşadığı sürece bu sarkaç makineye dönüştürülmedi. Onun ölümünden sonra kardeşi tarafından bu sarkaç makineye dönüştürüldü ve saniyeyi en doğru şekilde hesaplayan makine oldu.”

Enes Sansar / HABER VAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.