2018’in ilk fındık mahsulü toplandı

2018’in ilk fındık mahsulü toplandı

Karadeniz’de yetişen 2018’in ilk mahsulü fındıklar yeşil taze kabuğuyla kilosu 8 ila 10 liralık fiyatıyla tezgahlardaki yerini aldı. Kabuksuz fındığın kilosu 20 liradan satılırken, kavrulmuşun kilosu 50 lira.

Anadolu’da toplanma zamanı gelen taze fındık tezgahta yerini aldı. 2018 yılının ilk mahsülü taze fındıklar pazarlarda marketle satılmaya başladı. Kabuklusunun  8-10 lira arasına satıldığı taze fındığın kabuksuzu ise 20 liradan alıcı buluyor. Vatandaş ise cevizin alternatifi olduğunu belirterek fiyatlardan memnun olduğunu söylüyor. Ayrıca sırf taze fındık yemek için de alanların sayısı az değil. 

TAZEDE FİYAT UYGUN

2018’in ilk mahsülü fındıklar tezgahta 8-10 lira arasından alıcı buluyor. Yeşil kabuğundan ayrılmış süt kabuklu fındık ise 20 liraya satılıyor. Vatandaş ise şuan için fiyatlardan memnun. Genellikle cevizin muadili olarak kullandığını belirten vatandaşlar, “Ceviz içinin fiyatı yüksek olunca bizde fındığa yöneliyoruz. Ayrıca bu mevsimde dondurmaya, tatlıya en çok fındık katılıyor. Fiyatlardan memnunuz. İnşallah fındık toplandıkça fiyatlar daha da düşer” dedi.  

KABUK GİTTİKÇE FİYAT ARTIYOR

Her kabuğu atışında fiyatını katlayan fındık yeşil kabuğuyla 10 kahverengi kabuğu ise 20 liradan alıcı buluyor. Tamamen kabuğundan arınıp kavrulduğunda ise fiyatı ilk halinden 5 kat artarak  fındık içinin kilosu ise 50 liradan alıcı buluyor. İçinin tazesinden 5 kat daha pahalı olduğu fındık ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden. Özellikle dondurma, tatlı ve hamur işlerinde çok kullanılan fındık, vatandaşın kuruyemiş tercihinde de en ön sıralarda yer alıyor. 

ANADOLU’DA TOPLANDI MARKETLERE GELDİ

Anadolu’da özelllikle Karandeniz Bölgesi’nda yılın bu zamanları yapılan fındık hasadı şehir Pazar ve marketlerinde kendini göstermeye başladı. Her yıl Temmuz ayının son günlerinde başlayan fındık toplama işlemi Ağustos’un ortalarına kadar sürüyor. Başta marketlere taze olarak satışı yapılan ve süt fındık olarak satılan fındıklar sonraları kavrulmuş iç yahut kuru kabuklu olarak satılıyor.Karadeniz’in genelinde yetişen ve toplanan fındıklar başta ülkemiz olmak dünyanın pek çok noktasına dağılıyor. Dünya fındık üretiminin yüzde 70’ini tekelinde bulunduran Türkiye fındıkta en önemli söz sahibi ülkelerin başında geliyor.  

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.