16 bilim insanının katılımı ile 100’üncü yıla özel çalıştay: Türk Kültürü geniş coğrafyaya tanıtılıyor!
Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Saraybosna’da çalıştay gerçekleşecek. UKDA Yönetim Kurulu Başkanı Temizyürek, “Türk dilinin eğitimi ve öğretiminde izlenecek yolda nasıl bir artı değer oluşturabiliriz sorusunun cevabını arayacağız” dedi.
26 ile 27 Eylül tarihleri arasında Saraybosna’da Cumhuriyet Yüzüncü yıl dönümü dolayısıyla Türkiye'den 16 bilim adamının katılımı ile Balkanlar’da Türkoloji ve Türk kültürü üzerine çalıştay gerçekleşecek. UKDA ve gerçekleşecek olan çalıştay hakkında Gazetemize konuşan Çalıştay ve UKDA Uluslararası Kültür ve Dil Araştırmaları Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fahri Temizyürek, “Balkan ülkelerinde Türkoloji alanında çalışmalar ve Türk dilinin eğitimi ve öğretiminde izlenecek yolda nasıl bir artı değer oluşturabiliriz sorusunun cevabını arayacağız” dedi.
TÜRK KÜLTÜRÜ GENİŞ COĞRAFYADA TANITILIYOR
UKDA’nın çalışmaları ve yapmış oldukları hakkında genel bilgi veren UKDA Uluslararası Kültür ve Dil Araştırmaları Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fahri Temizyürek, “Daha önce birçok Balkan ülkesinde konferanslar veren çalışmalar yaptık. Ülkemizin bu sahadaki en önemli sivil toplum örgütleri arasında yer almaktayız. Türk dili, tarihi ve medeniyeti üzerine konferanslar vermekteyiz. Profesörlerimizin her biri farklı ülkelerde vermiş olduğu konferanslarla kültürümüzün yurt dışında da tanınmasına katkı sağlıyorlar. Adeta birer fahri elçi gibi kültürümüzü geniş bir coğrafyada tanıtıyorlar. Başta Bağımsız Türk Cumhuriyetleri dilini, kültürünü, tarihini anlatma imkânı elde etmekte. Kendi dillerini, kültür tarihlerini bunun yanı sıra da kendi musikisini, yemek kültürünü UKDA’da yapma ve misafirlere ikram etme musikilerini dinletme imkânı bulmaktalar. Bu programlara o ülkenin büyükelçileri, önemli misyon, devlet adamları katılmaktadır” diye konuştu.
TÜRK KÜLTÜRÜ BULUŞMALARI
UKDA öncülüğünde Türk kültürlülerinin bir araya geldiğini dile getiren Temizyürek, “Geçmişte Avrupa’da yaşayan Türk ailelerinin çocuklarına ve ailelere anadil bilinci üzerine sayısız konferans verdik. Balkanlar'da Türk kültürü üzerine seminer, sempozyum, konferanslar düzenledik. Orta Asya'da bağımsız Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlığını kazanmasıyla beraber Orta Asya'dan gelen kardeşlerimize Türkiye Türkçesi öğretimi üzerine rehberlik yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Biz ülke günleri düzenleriz. Ülkeler kendilerini tanıtırlar. Kendi kültürlerini, yemek kültürünü, musikisini, dilini anlatırlar. Musikisinden örnekler verirler. Yemeklerinden örnekler yaparlar. Çünkü burada çok farklı ülkelerden yüksek lisans doktorları yapan öğrencilerimiz vardır. Şöyle ki yaklaşık 30 ülkeden yurt dışı Türkler başkanlığının ülkemizde kariyer yapmak için burslu olarak getirdiği öğrencilerimiz bizim de müdavimlerimizdir. Onlarla konferanslar, sohbetler, ulusal uluslararası toplantılar düzenlenir. Dilimizi, tarihimizi, kültürümüzü onlara anlatmaya gayret ederiz” şeklinde konuştu.
YÜZÜNCÜ YILA ÖZEL ÇALIŞTAY
26 ile 27 Eylül tarihleri arasında Saraybosna’da Cumhuriyet Yüzüncü yıl dönümü dolayısıyla Türkiye'den 16 bilim adamının katılımı ile Balkanlar’da Türkoloji ve Türk kültürü üzerine çalıştay gerçekleştireceğin vurgulayan Temizyürek, “Şimdi Cumhuriyetimizin yılında biz de sahamız olan Türk dili, tarihi, kültürü, medeniyeti üzerine ulusal ve uluslararası programlar yapmayı düşünüyoruz. Bu çerçevede cumhuriyetimizin yüzüncü yılında Balkanlar'da Türkoloji ve Türk kültürü başlıklı bir çalışma yapacağız. Çünkü Türkoleji çok geniş bir coğrafyada bir bilim dalı. Balkanlar'da Avrupa'da, Orta Asya'da malum olduğu üzere dünya üzerinde yaklaşık 300 milyon insan Türkçe konuşuyor ve Türk nüfusu var. Bugün artık Avrupa Türklüğünden de bahsedebiliyor. Balkan Türklüğünden bahsediyoruz. Üsküp'e gittiğiniz zaman Eski Çarşı'da yürüdüğünüzde duyduğunuz ünlü Türk müziğidir. Esnaf arasında konuşurken Türkçe konuşur. Alışveriş yapmak istediğimizde de sizinle rahatlıkla insanlar Türkçe konuşabilir. Hatta Afrika'nın kuzeyinde bile Türkçe'nin izlerini rahatlıkla görebilirsiniz. Bu çerçevede Balkan ülkelerinde Türkoloji alanında çalışmalar ve Türk dilinin eğitimi ve öğretiminde izlenecek yolda nasıl bir artı değer oluşturabiliriz sorusunun cevabını arayacağız” ifadelerine yer verdi.
Rüveyda Aslıipek / www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.