13 milyon tonluk hasatıyla Türkiye’de bir numara: Tek başına tüm sebzelerin yüzde 41’ini oluşturuyor
Domates, yıllık 13,1 milyon tonluk hasatıyla Türkiye’nin en çok üretilen sebzesi konumunda. Ülkemizde üretilen sebze varlığında pastanın yüzde 41’ini oluşturan domates, yurt dışı pazarındaki ihraç kapasitesiyle ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor.
Domates yıllık 13,1 milyon tonluk hasatıyla Türkiye’nin en çok üretilen sebzesi oldu. Ülkemizde üretilen sebze varlığında pastanın yüzde 41’ini oluşturan domates, yurt dışı pazarındaki ihraç kapasitesiyle ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Türkiye'nin tarım potansiyeli, zengin toprakları ve iklim çeşitliliği ülkemizi dünya sebze üretiminde önemli bir oyuncu haline getiriyor. 85 milyona yakın nüfusuyla Türkiye, yıllık bazda fert başına ortalama 380 kilogram sebze üretimi ile büyük bir başarıyı yakalamış durumda.
DOMATES ZİRVEDE
Sofraların vazgeçilmez lezzeti olan domates ülkede en çok üretilen sebze konumunda. Türkiye’deki toplam sebze üretiminin %41,2'sini oluşturan domates, yıllık 13,1 milyon ton üretim miktarıyla açık ara zirvede yer alıyor. Hem açık alanda hem de örtü altında üretilen domates aynı zamanda yurt dışına ihraç ediliyor. Örtü altı tarım yöntemleri sayesinde özellikle mevsim dışı üretimler artıyor ve domateslerin her mevsim tüketici ile buluşturulması mümkün kılınıyor. Türkiye geçtiğimiz yıl örtü altında 4,4 milyon ton domates üretimi gerçekleştirdi.
ÜRETİM ALANINDA DA LİDER
Domates üretim alanı kıyaslamasında da zirvede yer alıyor. Üretim alanlarına bakıldığında sebze türleri arasında başı sırasıyla domates, karpuz, taze fasulye, hıyar, patlıcan, kavun ve lahana çekiyor. Domatesin yüksek üretim miktarı hem iç tüketim hem de dış satışlar için büyük bir potansiyel oluşturuyor. Türk domatesi taze ve lezzetli yapısıyla sofralara renk ve zenginlik katmaya devam ederken üretimin artmasıyla birlikte ekonomiye de büyük bir katkı sağlıyor. Sebze üretim alanları iller düzeyinde ele alındığında Bursa, İzmir, Antalya, Ankara, Samsun, Balıkesir, Hatay, Manisa ve Mersin illeri ön plana çıkıyor. Bu illerin Türkiye’deki toplam sebze üretim alanlarının yaklaşık % 45’ini oluşturduğu biliniyor.
VERİM ARTTI, EKİM ALANI AZALDI
Türkiye’nin domates ekim alanları incelendiğinde bir önceki yıla göre ekim alanlarının yaklaşık %5,2 daraldığı görüldü. Türkiye’nin yıllık toplam domates üretimi bir önceki yıla göre yaklaşık %0,8 azalarak 13,1 milyon ton olarak kaydedildi. Verim ise bir önceki yıla göre %4,6 artarak 79,4 ton/hektar olarak kaydedildi. Bunlarla beraber Türkiye domates üretiminde Çin ve Hindistan’ın ardından üçüncü sırada yer alıyor. Listenin geri kalanında sırasıyla Amerika Birleşik Devletleri, Mısır ve İtalya bulunuyor.
AKDENİZ, EGE VE MARMARA’DA ÜRETİLİYOR
Türkiye 2021 yılı domates üretiminin %65,5’ini sofralık, %34,5’ini ise salçalık olarak gerçekleştirdi. 2021 yılında bir önceki yıla göre sofralık domatesin üretimi yaklaşık %0,9, salçalık domatesin üretimi ise yaklaşık %0,7 azaldı. 2021 yılında domates üretimi en çok %32,7 ile Akdeniz, %24,4 ile Ege, %20,5 ile Marmara bölgelerinde gerçekleşti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.