102 yaşındaki Mustafa Kükner'den israf uyarısı

102 yaşındaki Mustafa Kükner'den israf uyarısı

102 yaşındaki Mustafa Kükner, geçmişte bir ekmek dahi bulamazken şimdi ekmekleri çöpte gördüğünden yakınarak, "Eskiden bulamadığımız o ekmekleri çöpte görüyorum ya içim sızlıyor. Bu israfa bir 'dur' deyin" dedi.

Mustafa Kükner 102 yaşında. Şu an Pursaklar'da yaşamasına rağmen aslen Çankırı Ilgazlı. Mustafa Amca, 2 yaşında babasını, 11 yaşında ise annesini kaybederek öksüz ve yetim büyümüş. 1941 yılında Çanakkale Gelibolu'da askerlik görevini yerine getirmeye başlayan Mustafa Amca, tam 4 yıl sonra terhis alarak memleketi Çankırı'ya dönmüş. Memleketine döndükten bir süre sonra evlenerek 3'ü kız toplam 5 çocuk sahibi olmuş. Maddi imkansızlıktan dolayı köyünde bir türlü tutunamayan Mustafa Amca, iş bulma umuduyla Ankara'ya yola çıkarak eşi ve 5 çocuğunu da alıp Altındağ'daki Yenidoğan'a taşınmış. Geçici işlerde çalışmaya başlayan Mustafa Amca, kıt kanat geçimini sürdürmüş. 

EŞİNİ DE KUTSAL TOPRAKLARDA KAYBETTİ 

dsc_0392.jpg

Kükner, yıllarca dişinden tırnağından biriktirdiği paralar ile 1999 yılında eşiyle birlikte Hac görevini yerine getirmek için kutsal topraklara gitmiş. Hayatının her anında türlü acılar yaşayan Mustafa Amca, Mekke'de eşini kaybetmesi ile dünyası başına yıkılmış. Eşini kutsal topraklara defnetmesinin ardından yeniden Ankara'ya gelen Mustafa Amca, tek başına 5 çocuğuna hem analık hem de babalık yapmaya başlamış.  

90 YILDIR HİÇBİR VAKİT NAMAZINI KAÇIRMAMIŞ

Mustafa Amca, bugünlere gelene kadar çok yoksulluk görmüş. Aç kalmış, açıkta kalmış; ancak hayattan umudunu hiçbir zaman kesmemiş. Allah'ın buyruklarından asla sapmamış. Mustafa Amca, 12 yaşından beri hiçbir vakit namazını kaçırmamış, 3 ay orucunu her yıl tutmuş, kalp kırmamaya, gönül yapmaya her zaman özen göstermiş. 

ACIYA DUAYLA DAYANDI

Geçmişte çok acı çektiğini, çok aç kaldığını; ancak dua ederek, sabrederek,  hayattan umudunu kesmeyerek bugünlere geldiğini belirten Mustafa Amca, geçmişte yaşadığı anıların bazılarını muhabirimize şöyle anlattı: "Geçmişte çok zor günler yaşadık. Çocukken hem yetim hem öksüz kaldım. Çok aç kaldım. 4 yıl askerlik yaptım. Askere trenle giderken sığır vagonlarının içinde gittik. Ayağımızda çarık, bir yağmur yağsın hemen delinirdi.  askerde 3 ay 900 gram ekmek 24 saat için bir ekmek veriyorlardı. 3 ay sonra 500 grama indirdiler. Bir kepçe de yemek veriyorlardı akşamdan akşama. Atın pisliğinden buğday ayırıp yiyenler oldu. Çadırlardayız iki direk arası çadırlarda 4 kişi yatardık.  Üzüm, incir, keçiboynuzu, leblebi çıkardı askere bize vermezlerdi atlara verirlerdi. Askerliğimi bitirip köyüme geldiğimde de bir şey yoktu. Köy ahlatlarını dövüp onları kurutup değirmende çekip kavut yapar yerdik. 
Şimdi bolluk bereket var."  

EKMEK ATILACAK DİYE AKLIM ÇIKIYOR

102 yaşındaki Mustafa Kükner, geçmişte insanlar bir kuru ekmeği dahi bulamazken şimdi yapılan israf karşısında çok üzüldüğünü anlattı. Kükner, "Ekmekleri çöpte görüyorum, içim gidiyor. Benim aklım çıkıyor ekmek çöpe gidecek diye. O yokluğu bildiğim için yemek yerken dökülen ekmek kırıntılarını bile parmağımla alıp yiyorum. Bizim gördüğümüz yokluğu gören o davranışı yapmaz zaten. Ben insanların ekmekler çöpe atmaları istemiyorum. Benim aklım çıkıyor. Kızıma sürekli söylerim çöp dökmeye giderken falan 'ekmek mi atıyorsun' diye. O günleri biz gördüğümüz için yapılan israf ben ve benim yaşıtlarımı derinden üzüyor. 

BİRKAÇ SENEDİR KENDİNİ TAŞIYAMIYOR

102 yaşındaki Mustafa Amca şimdi Pursaklar'daki yaşayan kızı Fatma Kükner'in yanında kalıyor. Mustafa Amca'nın kulakları artık daha az işitiyor, ayakları birkaç senedir vücudunu taşıyamıyor. Mustafa Amca'nın tüm bakımlarını kalp-damar gibi bazı hastalıkları olan kızı üstleniyor. Fatma Kükner, son günlerde babasının bakımında çok zorlandığını belirterek, "1 oğlum var o da geçenlerde evlendi yanımızdan ayrıldı. Babamı hastaneye götüreceğimiz zamanlarda ve diğer ihtiyaçlarında oğlum yardım ediyordu şimdi o olmadığı için ben hasta halimle zor bir şekilde babamın bakımını yerine getirebiliyorum. Babam ben ve Sincan'daki kız kardeşimin haricinde diğer çocuklarının yanında kalmaz. Ankara Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünden ya da Pursaklar Belediyemizden bir ricada bulunmak istiyorum. 15 günde ya da ayda bir evimizi temizlemek ve babamın bakımında yardımcı olmak için bana bir yardımcı gönderirlerse çok sevinirim" dedi. 

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.