100 ton kavılca buğdayı ellerinde kaldı: Teşvik istiyoruz

100 ton kavılca buğdayı ellerinde kaldı: Teşvik istiyoruz

Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci, geçen yıl üretilen 100 ton kavılca buğdayının ellerinde kaldığını ve Tarım Bakanlığı'nın üreticilere teşvik sağlaması gerektiğini söyledi.

Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci, geçen yıl üretilen kavılca buğdayının satılamaması nedeniyle Toprak Mahsulleri Ofisi'nin destekleme alımı yapması gerektiğini ve Tarım Bakanlığı'nın üreticilere teşvik sağlaması gerektiğini vurguladı. Kavılca buğdayı ekiminin son üç yılda artmasına rağmen geçen yıl hiçbir alıcı bulunamadığını ve yaklaşık 100 ton buğday çiftçilerin elinde kaldığını belirten Demirci, “Ürün ambalajında "Ardahan kavılca buğdayı kullanılmıştır" ibaresi yer alan firma dahi geçtiğimiz yıl alım yapmadı. Bu durum çiftçileri buğday ekiminden uzaklaştırmış durumda” şeklinde konuştu.

bugday.jpg

TEŞVİK İSTİYORUZ

Geçtiğimiz yıl üretilen kavılca buğdayının satılamadığını belirten Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci, “Bu sene Toprak Mahsulleri Ofisi’nin destekleme alımı yapmasını istiyoruz. Bir sonraki sene de Tarım Bakanlığının, kavılca buğdayı ekenlere teşvik vermesini istiyoruz. Bu sayede hem rekolteyi öğreneceğiz hem de ne kadar geliştirebileceğimizi göreceğiz. Eğer ekim devam ederse burada bir pazar da oluşacak. Kavılca buğdaylı ekmek satabilmemiz lazım. Fırıncıların da bu işe girmesi lazım. Fakat kimse bu işe girmiyor. Çok emek istediği için normal buğdaydan daha pahalı. Buğdayın un hale gelmesi ciddi anlamda emek istiyor. Bu nedenle kavılca buğdayına bazı teşviklerin olması lazım” şeklinde konuştu.

fot.jpg

KİMSE ALMADI

Çetin Demirci, “Kavılca buğdayı ekimi Ardahan’da son 3 yıldır artarak devam ediyor. Fakat geçen yıl ekilen buğdayların hiçbiri alıcı bulunamadı. Yaklaşık 100 ton olan buğday alıcı bulamayarak çiftçimizin elinde kaldı. İsmini vermek istemediğim bir firmanın ürün ambalajlarında “Ardahan kavılca buğdayı kullanılmıştır” ibaresi yer alıyor ama geçtiğimiz sene bu firma da satın almadı. Üretimin olduğu ilk sene satın aldı fakat geçtiğimiz sene almadı” açıklamasında bulundu.

a.jpg

ÇİFTÇİ BURUK

Geçen yıl ürünlerin satılmaması ve bir pazarın oluşmaması çiftçiyi kavılca buğdayından uzaklaştırdığını belirten Demirci, “Çiftçiler, ‘Başkanım uğraştın ektik şimdi ne yapacağız?’ diye soruyor. Geçtiğimiz yıl birkaç makarna fabrikasını aradım satabilmek için ama başaramadık. Bu nedenle çiftçiler de yetişen ürünlerin satılmayacağını düşünüp uzak durmak istiyor” dedi.

Kaynak:İlk Sayfa Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.