Emekliler sevinecek! Maaş zammı için çarpıcı tahminler

Emekliler sevinecek! Maaş zammı için çarpıcı tahminler

Türkiye'de emeklilerin beklediği yeni dönem çalışma sinyalleri verildi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, geçtiğimiz günlerde emeklilerle ilgili bir çalışma yapıldığını ve tamamlandığında bunun toplum ile paylaşılacağını söyledi. İşte tahminler..

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın canlı yayında emeklilerle ilgili yaptığı açıklama milyonlarca emekliyi meraka sürükledi. Yılmaz, "Çalışma Bakanlığımızın emeklilerle ilgili yaptığı çalışmaları tamamlandığında toplumla paylaşılacak” ifadelerini kullanmıştı. Temmuzda emeklilere ne kadar zam olacak? En düşük emekli aylığı için beklentiler neler? İşte detaylar...

"EMEKLİLER YILI OLACAK"

2023 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emekliler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Açıklamasında bu yıl için emekliler yılı olacağını söylemesi milyonlarca emekliyi meraklandırdı. Sonrasında konuyla alakalı medya da çıkan detaylı haberler, belediye hizmetlerinde indirim, enerji desteği, ulaşım desteği, barınma desteği, finans desteği, tatil desteği, refah payı şeklinde olan ana başlıklarda emeklilere destekler verileceğine dair tahminler yer almıştı.

"EMEKLİLERE BÜYÜK YARDIM"

Bununla ilgili hükümet kanadı bazı açıklamalarda bulundu. Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı trenlerde emeklilere %’10’luk bir indirim yapılacağı duyurulmuştu. Özellikle Aile Bakanlığı’nın halihazırda fatura desteği mevcut. Hane içi kişi başı gelir üzerinden gelir testine tabi tutularak ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza doğal gazda aylıkta 188 TL – 438 TL, yıllıkta ise 1500 TL – 3500 TL arası yardımlar mevcut. Edinilen bilgilere göre emeklilerle ilgili ise, bölgelere göre değişmekle birlikte büyükşehirlerde kira desteği, doğal gaz, elektrik su ve gıda yardımları yapılması tahminler içerisinde bulunuyor.

"İMKANI GENİŞLETİLECEK"

Burada dar gelirli bir emeklinin maaşından başka geliri yoksa destekler verilebilir. Özellikle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde toplamda 44 adet destek mevcut. Bunlar devreye alınarak dar gelirli emeklilerin imkanının genişletilmesi planlanıyor. Kaymakamlıklar bünyesinde bulunan Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakıfları (SYDV) gelir testini uygulamaktadırlar. Hanede yaşayan kişi sayınıza göre geliriniz asgari net ücretin 3’te 1‘inin altında olması gerekmektedir. Ayrıca yerel yönetimler olan belediyeler vasıtası ile de dar gelirli emeklilerin tespitinin yapılabileceği bilgisine ulaşılıyor.

7 BİN'DEN 15'BİN TL'YE

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 36 olarak açıkladı. 2024 yılı ilk altı ayında ise bu rakamın %24 seviyelerinde olacağını tahmin ediliyor. İşte buradaki %24’lük kısım SSK ve Bağkur emeklilerinin alacağı maaş farklarını temsil diyor. Memur ve memur emeklilerimize ise toplu sözleşmeden kaynaklı %18,60‘lık maaş farkı verileceğini tahmin edilmekte. Şu an en düşük emekli aylığı 10 bin TL seviyesindedir. Enflasyonun temmuz ayında %24 oranında çıkacağını düşünülüyor. Bu sebepten dolayı en düşük emekli maaşı alan 7 milyon emeklimizi direkt ilgilendiren taban aylığın 12 bin 500 TL veya 15 bin TL seviyesine çıkacağı tahmin ediliyor.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.