Zorunlu kış lastiği uygulaması bitti: Lastikçiler beklenen ilgiyi göremedi

Zorunlu kış lastiği uygulaması bitti: Lastikçiler beklenen ilgiyi göremedi

1 Nisan itibarıyla zorunlu kış lastiği dönemi kapandı, ancak lastikçiler beklenen ilgiyi göremedi. Ulus’a konuşan Lastikçi Osman Dinç, vatandaşların lastik değiştirmeye yaklaşmadığını belirterek, fiyatların bin TL’den başladığını söyledi.

1 Nisan tarihi itibariyle zorunlu kış lastiği uygulaması resmi olarak başlamış olsa da, lastikçilerde henüz beklenen hareketlilik yaşanmıyor. Ulus’a konuşan Lastikçi Osman Dinç, başkentte eski kışların olmadığını söyleyerek, vatandaşların lastik değiştirmeye pek yaklaşmadığını belirtti. Kış ayının durgun geçtiğini ifade eden Dinç, yaz sezonunun da beklenen hareketliliği getirmediğini kaydetti. Ortalama bir lastik değişiminin bin lirayı bulduğunu, saklama hizmetiyle birlikte bu rakamın bin 500 TL’ye çıktığını dile getiren Dinç, “Piyasada bir lastiğin fiyatı ortalama 3 bin TL’den başlıyor. Bazı markalarda bu rakam 15 bin TL’ye kadar çıkabiliyor” dedi. Vatandaşlara merdiven altı atölyelerden uzak durmaları çağrısında bulunan Dinç, “Ucuz iş iki kere masraf demek” uyarısında bulundu.

lastik-2.jpg

KIŞ SESSİZ GEÇTİ, LASTİKLER ELDE KALDI

Bu yıl kış sezonunun beklenenden çok daha durgun geçtiğini vurgulayan Lastikçi Osman Dinç, “Geçtiğimiz yıllarda kar yağışı ile birlikte artan kış lastiği talepleri, bu yıl neredeyse sıfırlandı. Bu sene sezon çok az geçti, çok durgundu. İstediğimiz gibi satış olmadı, iş olmadı. İstediğimiz verimi alamadık” diyerek durumu özetledi. Kar yağışının olmaması sadece hava koşullarını değil, doğrudan vatandaşın alışveriş alışkanlıklarını da etkilemiş durumda. “Eski kışlar yok artık” diyen Dinç, “Bu sene kar yağmadığı için kimse lastik değiştirme ihtiyacı duymadı. Hatta ben bile kendi aracımın lastiklerini değiştirmedim” şekliden konuştu. Dinç, vatandaşların kış mevsimini yaz lastikleri ile geçirme durumunun yaygınlaştığını belirtti.

lastik-3.jpg

“MECBUR KALMADIKÇA KİMSE LASTİK DEĞİŞTİRMİYOR”

1 Nisan tarihi itibariyle yaz lastiklerine geçiş dönemi resmi olarak başlamış olsa da, lastikçilerde henüz beklenen hareketlilik yaşanmıyor. Yaz sezonu için de kış sezonunda olduğu gibi bir yoğunluk oluşmadığını sözlerine ekleyen Dinç, “Şu an bir hareketlilik yok ama ilerleyen günlerde artmasını bekliyoruz” dedi. Ekonomik şartların da etkili olduğunu belirten Dinç, “Şu anda vatandaşın tek gelir kaynağı maaş. Kimsenin elinde fazladan para yok. Hal böyle olunca da mecbur kalmadıkça kimse lastik değiştirmiyor” diye konuştu. Geçmiş yıllarda bu dönemlerde yoğun randevular aldıklarını belirten Dinç, “Mevsimsel durum, lastik değişiminde büyük rol oynuyor. Vatandaşlar tam yaz mevsimini görmüşken, havaların tekrar kısa süreliğine soğuması nedeniyle değişimi biraz daha erteledi” şeklinde konuştu.

lastik-4.jpg

FİYATLAR ARTTI, LASTİK DEĞİŞİMİ LÜKS OLDU

Artan maliyetler sebebiyle yeni lastik ve lastik değişim hizmetleri fiyatları ciddi şekilde yükseldi. Bu yıl ki yazlık lastik fiyatları hakkında bilgi veren Dinç, “Şu anda sökme takma hizmetinin ortalama bedeli bin lira. Eğer lastik saklama hizmeti de dâhil edilecekse, toplam ücret bin 500 TL oluyor” dedi. Yeni bir lastik almak isteyen vatandaşlar ise aracın modeline ve tercih ettiği markaya göre değişen fiyatlarla karşı karşıya. Lastik değişiminin, birçok aile için büyük bir maddi yük haline geldiğini kaydeden Dinç, “Piyasada bir lastiğin fiyatı ortalama 3 bin TL’den başlıyor. Bazı markalarda bu rakam 15 bin TL’ye kadar çıkabiliyor” ifadelerine yer verdi.

lastik-5-001.jpg

“İŞİN EHLİ SERVİS NOKTALARINI TERCİH EDİN”

Lastik alımı ve değişimi konusunda dikkat edilmesi gereken önemli noktalara dikkat çeken Dinç, vatandaşlara güvenilir, tanınan ve işin ehli servis noktalarını tercih etmeleri gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Özellikle sokak aralarındaki merdiven altı atölyelerde yapılan balans işlemlerinde ciddi sorunlar yaşandığını dile getiren Dinç, “Vatandaş ucuza yaptırıyor ama direksiyon tutmazlığı, balans problemleri gibi sorunlarla yine bize geliyor. Aslında ucuza kaçarken iki kere masraf yapmış oluyorlar. En baştan güvenilir bir yerde işini yaptırsa hem cebinden hem vaktinden tasarruf eder” diye konuştu. Kullanmayacakları lastikleri saklarken özen gösterilmesi gerektiğine işaret eden Dinç, “Lastikler güneş görmeyen, uygun koşullarda saklanmalı. Ayrıca yatay şekilde, altında başka bir lastik olacak şekilde depolanmalı. Aksi takdirde lastiğin içindeki tel bükülüyor ve lastik yapısı bozuluyor” dedi.

Kaynak:Ulus gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.