Yüksek teknoloji ihracatında Ankara'nın payı arttı

Yüksek teknoloji ihracatında Ankara'nın payı arttı

ASO raporuna göre Ankara, yüksek teknoloji ihracatında Türkiye genel ortalamasının üzerine çıkarak yüzde 13’lük bir paya ulaştı.

Ankara Sanayi Odası (ASO), Türkiye'nin ihracat yapısındaki nitelik farklarını ortaya koymak amacıyla, Ankara ve diğer beş büyük sanayi kentinin dış ticaret performansını teknoloji sınıflandırması üzerinden değerlendiren bir rapor hazırladı. Buna göre, Ankara'nın yüksek teknoloji ihracatındaki payı yüzde 13'e ulaştı. Başkentin bu oranı, İstanbul, İzmir, Kocaeli Bursa ve Gaziantep'i geride bıraktı.

Rapora göre, yüksek teknoloji ihracatının yüzde 64'ünü İstanbul, yüzde 19'unu ise Ankara gerçekleştiriyor. Yüksek teknoloji sınıflandırmasında ihracat oranı diğer 5 büyük sanayi ilinden daha yüksek olmasına rağmen, Ankara bu kategoride dış ticaret açığı veriyor. Orta yüksek ve düşük teknolojide ise Ankara son 5 yılda dış ticaret fazlası verdiği görülüyor.

POLİTİKA ÖNERİLERİ

Raporda, Türkiye’nin yüksek ve orta-yüksek teknoloji ihracatının artmasına, kilo başına ihracat gelirlerinin ve küresel ihracattan aldığı payın yükselmesine ve kronik cari açığın azalmasına katkı sağlamak amacıyla şu politikalar önerildi:

- Lise müfredatına seçmeli dijital okuryazarlık veya teknoloji okuryazarlığı gibi dersler eklenmelidir. Yerel aktör olarak, Kalkınma Ajanslarının yıl içinde geliştirileceği destek programları bu kapsamda tasarlanmalı ve kullanacağı kaynakların belli bir miktarı bu amaç için ayrılmalıdır.

- Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlarının firmalarda bir kurumsal kültür yaratması adına mevzuat ve veri takibi yapabilecek personelin firmalarda istihdamına ve/veya kapasite geliştirmeye yönelik kamu destekleri sağlanmalıdır.

- Ülkemizde katma değeri ve rekabet edebilirliği yüksek teknolojik ürün ve hizmet üretimini planlayan iş fikirleri ile girişim şirketlerinin ihtiyaç duyduğu finansal kaynakların toplanması amacıyla oluşturulan Kitle Yatırım Platformu sistemi daha etkin çalışır hale getirilmelidir.

- Uluslararası pazarlara erişim konusunda AB, Çin ve ABD vizelerinin verilmesi için lobi faaliyetleri yapılmalıdır.

- Meslek liseleri ve üniversitelerdeki müfredat, sanayinin ihtiyaçlarına göre revize edilmelidir.

- Sanayi kuruluşları ile eğitim kurumları arasında staj ve işbaşı eğitim programları yaygınlaştırılmalı, çalışanların mesleki becerilerini sürekli geliştirebilecekleri eğitim merkezleri kurulmalıdır.

- Özellikle üniversite-sanayi iş birliği ile yetenek gelişim programları oluşturulmalıdır. Üniversite-sanayi iş birliği teşvik edilerek üniversitelerin mevcut programları sanayinin ihtiyaçlarına göre yenilenmeli, her 4 yılda bir sanayi temsilcilerinin de içinde bulunacağı bütün paydaşların temsil edildiği komisyonlarca değerlendirilmelidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.