YKS öncesi aileleri kritik uyarı: Bu davranışları yapmayın!
8-9 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı öncesi sınava girecek çocuklarına karşı nasıl davranılmasını merak eden ailelere uzmanlardan kritik uyarılar geldi. Uzmanlar, ailelerin sakin olması gerektiğini belirtti.
YKS sınav maratonunda sona yaklaşılırken, veliler çocuklarına nasıl destek olabileceklerini merak ediyor. Uzmanlar, bu süreçte velilerin sakin kalması ve çocuklarına normal davranması gerektiğini vurguluyor. Çocukların rahat bırakılmasını vurgulayan uzmanlar, sınav kaygısı ve stresi arttıkça, çocukların normal davranışları sergilemesine izin vermenin önemini ön plana çıkarıyor.
İletişim uzmanları, çocuklara normalden daha fazla ilgi göstermenin veya farklı davranmanın, kaygı durumunu artırabileceğini dile getirirken ailelere “Sınavı abartmamaya ve normal bir şekilde ele almaya özen gösterin” uyarısında bulundu.
AKRABA VE ARKADAŞLARLA GÖRÜŞMELERİ KISITLAYIN
Uzmanlar, 12 yıllık eğitim hayatının ardından üniversite hayalinin ilk aşaması olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’ndan (YKS) önce çocukların akraba ve arkadaşlarla yoğun görüşmelerinin, çocuklarda kaygıya yol açabileceğini, var olan kaygıyı ise artırabileceğini söylerken, bu süreçte çocukları aile buluşmaları ve telefon görüşmelerinden uzak tutmanın faydalı olacağını aktarıyor.
BEKLENTİLERİNİZİ ÇOCUĞA YANSITMAYIN
Uzmanların yaptığı önerilere bakıldığında ailelerin çocuklardan daha fazla stres yaptığına dikkat çekildi. Konu hakkında görüş bildiren uzmanlar, şu ifadelerle ailelere dikkatli olmaları konusunda çağrı yaptı: “Çocuğa beklentiler yönünde iletişim kurmak, onu strese sokabilir ve olumsuz etkileyebilir. Sınavla ilgili konuşmalardan kaçının ve çocuğun yanında bu konuyu gündeme getirmeyin. Velilerin kendi kaygı durumunu kontrol etmesi çok önemlidir. Yüksek kaygınız varsa, bu durum çocuğunuza da yansıyabilir. Çocuğunuza güvenin ve bugüne kadar yaptığı çalışmaları sonuçlandıracağına inanın.”
“SINAV HAYATTAKİ TEK ŞEY DEĞİL”
Genel kanı olarak sınavlarda başarısızlık sonrası hayatın sona ereceği ve sınavdan sonraki süreçte başarısızlık damgasıyla hayata devam edileceği düşüncesinin doğru olmadığını belirten eğitim uzmanları, sınavın hayattaki önemli dönüm noktası olduğunu ancak hayattaki tek şey olmadığını da aktardı. Ailelere sınava sayılı günler kala sergilemeleri tutum ile ilgili tavsiye ve öneri yapan uzmanlar, “Çocuğunuza destek olun ve ona sevginizi gösterin. Bu süreçte en önemli şey, sakin kalmak ve normal davranmaktır” çağrısında bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.