Yer bilimciden İzmir ve Manisa'ya korkutan uyarı! Deprem potansiyeli yüksek

Yer bilimciden İzmir ve Manisa'ya korkutan uyarı! Deprem potansiyeli yüksek

Yer bilimci Serkan İçelli İzmir ve Manisa'yı da kapsayan deprem uyarısı yaptı. İçelli, "Gelenbe ve 25 km uzunlukta dört parçalı Soma/Kırkağaç fay zonu... Tarihsel dönemde deprem üretmemiş, ,günümüzde deprem üretme potansiyelleri yüksek" dedi.

Dün Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki deprem sonrası uzmanlardan arka arkaya uyarılar geldi.

Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli tedirgin eden deprem sonrası sosyal medya hesabından değerlendirmelerde bulundu.

DİRİ FAY UYARISI

İçelli, fayın diri olduğunu söyledi ve en fazla 5,5 büyüklüğünde deprem üretebileceğini kaydetti.

İçelli şu ifadeleri kullandı:

Kırkağaç fay zonunun kuzeyinde KD/GB yönlü, 13 kilometrelik bir tali kırık üzerinde 5,0 büyüklüğünde 6,3 şiddetinde bir deprem oldu.

Fay vuruş yönü Balıkesir ve İzmir yönlü olduğu için bu iller sarsıntıyı biraz daha fazla hissetti. Aynı fay en fazla 5,5 büyüklüğünde deprem üretebilir.

deprem-izmir-manisa.jpg

Bigadiç ve Akhisar arasında uzanan faylar Gelenbe Fay Zonudur. 45 km uzunlukta, birbirine paralel iki ana faydan oluşur. Soma-Kırkağaç Fay Zonu, 40 km uzunluğunda bir zondur.

Tarihsel dönemde deprem üretmemiş,1900 öncesi zamanda deprem üretmiş, kayma hızları: 0.6/0.8 mm, tekrar periyod aralıkları çok uzun, günümüzde deprem üretme potansiyelleri yüksek diri faylardır.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.