Yeni yılda çevreyi kirletenlerin alacakları ceza belli oldu

Yeni yılda çevreyi kirletenlerin alacakları ceza belli oldu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2023 yılında çevreyi kirleten vatandaşlara uygulanacak para cezalarını belirlerdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada Çevre Kanunu’na aykırı davrananların yeni yılda alacakları cezaların yüzde 122,93 oranında arttığı belirlendi.

1 Ocak 2023 tarihinden itibaren egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt kullanıcılarına 6 bin 275 TL, aynı aracın yönetmeliklerle belirlenen standartlara aykırı emisyon barındırmasına ise 12 bin 557 TL cezai işlem uygulanacak.

Aynı zamanda, taşıt imalatında bulunan egzoz gazı emisyon kontrol sistemi olmayan kullanıcılara 6 bin 275 TL ceza uygulanacak. Egzoz Gazı Emisyon Yetki Belgesi bulunan ancak aykırı ölçüm yapanlara 25 bin 115 TL ceza verilecek.

Hava kirliliği yönünden önemli etkileri nedeniyle kurulma izni olan tesisleri, yetkili makamlardan izin almadan kurulması halinde işlem yapmaya devam edenler 293 bin 188 TL ceza ödeyecek. Bu tesislerde yapılan ölçüm sonrasında emisyon miktarları yönetmelikle belirlenen sınırları geçiyorsa ödenecek ceza 586 bin 415 TL olacak.

Nafta ve benzinin depolanması, dolumu ve tankerlerle nakliyesine ilişkin terminaller, dolum adaları veya akaryakıt istasyonlarında kullanılan her türlü sistem, tesis ile tankerlerden salınan uçucu organik bileşiklerin kontrolüne ilişkin Bakanlık tarafından belirlenen esas ve kriterlere uymayan, terminaller veya dolum adaları için 182 bin 178 TL para cezası verilecek. Aynı zamanda bu konuyla alakalı akaryakıt istasyonları için 91 bin 89 TL, tankerler için 9 bin 108 lira idari para cezası uygulanacak.

Katı yakıt özelliklerini sağlamayan yakıtları satan veya ithal edenlere, katı yakıtların ilgili konu kurallarına uyulmaması sonucunda 50 bin 241 TL, belgelerin veya izinlerin alınmaması durumunda ise 75 bin 363 TL para cezası uygulanacak.

Çevresel Etki Değerlendirmesi sürecinde verdikleri taahhütnameye uymayanlar yaptıkları her ihlal için122 bin 127 TL ceza ödeyecek.
Kurulması zorunlu atık alım, ön arıtma gibi tesisleri kurmayan ve kurup işletmeyenlere 733 bin 36 TL ceza verilecek.

Standartlara uymayan bir şekilde gürültü barındıran konutlar için ceza miktarı 4 bin 836 TL, ulaşım araçları için 14 bin 613 TL, iş yerleri ve atölyeler için 48 bin 828 TL, fabrika, şantiye ve eğlence gürültüsü için ise 146 bin 576 TL olacak.

ara.jpg

DENİZİ KİRLETENLERE VERİLEN CEZA ARTTIRILDI

Atıkları önlemsiz bir biçimde toprağa verenlere 293 bin 188 TL ceza uygulanacak.

İlgili kanunda ve yönetmelikte öngörülen standartlara aykırı veya önlemleri almadan atıkları toprağa veren kişilere 293 bin 188 TL, bu fiilin konutlarla ilgili işlenmesi halinde her konut ve bağımsız bölüm için 7 bin 283 TL ceza uygulanacak. Bu ceza, müstakil konutlarda yaşayanlara, diğer konutlarda ise yöneticiye ait olacak.

Özel Çevre Koruma Bölgeleri için tespit edilen koruma ve kullanma esaslarına uymayan vatandaşlara 244 bin 415 TL para cezası verilecek.

HER DEKAR İÇİN 244,9 TL CEZA

Kanuna aykırı olarak anız yakanlar ise her dekar için 244,9 TL ceza ödeyecek. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ceza 5 kat daha fazla olacak.
Kanundaki koruma esaslarına uymayan içme ve kullanma suyu koruma alanlarına, kaynağa ve bu kaynağı besleyen sulara, sulama ve drenaj kanallarına atık boşaltan kimselere 586 bin 415 TL idari para cezası uygulanacak. Bu fiilin konutlarla ilgili olarak işlenmesi halinde her konut ve bağımsız bölüm için ceza miktarı 14 bin 613 TL boyutunda olacak.

İlgili mevzuatlardaki usul ve esaslara, yasaklara veya sınırlamalara uymayan vatandaşlara 273 bin 267 TL’den 1 milyon 93 bin 70 TL’ye kadar para cezası uygulanacak. İthal edenler ise 910 bin 891 TL ödeyecek.

TEHLİKELİ ATIKLARI ÜLKEYE SOKANLARA CEZA

Umuma açık yerlerde çevreyi kirletenlerin cezası 3 bin 36 TL olarak kayıtlara geçti.

Düzenlemeyle tehlikeli atıkların ülkeye girişini sağlayanların ödeyeceği ceza da arttırıldı.

Plastik poşetleri ilgili mevzuata aykırı olarak ücretsiz veya Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslara uymadığı tespit edilen noktalara alanın her metrekaresi için 50,23 TL, elektronik ortamda satış yapanlara ise 9 bin 108 TL’den 91 bin 89 TL’ye kadar ceza uygulanacak.

Ayrıca Bakanlık tarafından belirlenen usul ve esaslara aykırı plastik poşetleri üreten vatandaşların Türkiye dışında olması halinde, üretici tarafından yetkilendirilen temsilciye 45 bin 544 TL, geri kazanım katılım payına ilişkin belirlenen esaslara uymayanlara ise 4 bin 554 TL para cezası uygulanacak.
Sera gazı emisyonlarının takibine ilişkin yasaklara veya sınırlamalara uymayan, sera gazı emisyonu izleme planını sunmayan vatandaşlar 72 bin 871 TL, doğrulanmış sera gazı emisyonu raporunu süresi içerisinde sunmayanlar ise 109 bin 307 TL ceza ödeyecek.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.