Yeni virüs alarmı
Dünya Sağlık Örgütü, Yeni Kırım-Kongo kanamalı ateşi vakalarının artmasıyla birlikte, bu durum "halk sağlığına yönelik mevcut en büyük tehdit" olarak nitelendirilerek acil bir sağlık uyarısı yayınlandı.
Uzmanlar, yeni Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi. Bu hastalığın keneler tarafından yayıldığı bilinirken, Dünya Sağlık Örgütü ölüm oranını %10 ila %40 arasında açıkladı.
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığında ölüm vakaları genellikle hastalığın ikinci haftasında gerçekleşirken, hastaların iyileşmesi genellikle hastalığın başlamasından dokuzuncu veya onuncu gün sonra başlıyor.
YAYILMA RİSKİ YÜKSEK
Uzmanlar, hastalığın genellikle Afrika, Balkanlar, Orta Doğu ve Asya gibi belirli bölgelerde görüldüğü, ancak yayılma riskinin bu olağan bölgelerin dışına çıkabileceği konusunda önemli uyarılarda bulundu. İklim değişikliği nedeniyle özellikle İngiltere, İspanya ve Fransa gibi ülkelere doğru ilerleyebileceği konusunda uyarılar yapıldı. Cambridge Üniversitesi Veterinerlik Bölümü Başkanı James Wood, yeni Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi'nin "bir noktada bizim kenelerimiz aracılığıyla" Birleşik Krallık'a ulaşabileceğini belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hastalığın dokuz "öncelikli hastalık" arasında yer alarak en büyük halk sağlığı risklerinden biri olduğunu bildirdi. İddialara göre, İspanya'da Parlamento'nun Bilim, İnovasyon ve Teknoloji Komitesi ile yapılan görüşmelerde, Birleşik Krallık'ta vakaların "büyük olasılıkla" görülebileceği ifade edildi.
Uzmanlar, yeni Kırım-Kongo kanamalı ateşi vakalarının "halk sağlığına yönelik mevcut en büyük tehdit" olduğunu belirterek acil bir sağlık uyarısı yayımladı. Bu hastalığın keneler tarafından yayılan "Nairovirüs" adlı bir virüsün neden olduğunu açıkladılar.
BU BELİRTİLERE DİKKAT
Dünya Sağlık Örgütü, Kırım-Kongo kanamalı ateşinin belirtilerini şu şekilde sıraladı: ateş, kas ağrısı, baş dönmesi, boyun ağrısı ve sertliği, sırt ağrısı, baş ağrısı, göz ağrısı ve ışığa duyarlılık. Ayrıca, uzmanlar hastalığın erken döneminde mide bulantısı, kusma, ishal, karın ağrısı ve boğaz ağrısı gibi belirtiler gösterebileceğini açıkladılar.
Uzmanlar ayrıca ani ruh hali değişiklikleri ve kafa karışıklığı gibi belirtiler konusunda da uyarılarda bulundular. Hastalığın ilerleyen safhalarında ise ajitasyonun yerini uyku hali, depresyon ve bitkinlik alabilirken, karın ağrısı da ortaya çıkabilir. Karaciğer büyümesi konusunda da önemli etkilere sahip olan virüsün diğer klinik belirtileri arasında taşikardi (hızlı kalp atışı), lenfadenopati (genişlemiş lenf düğümleri) ve ağız, boğaz gibi iç mukozal yüzeylerde ve ciltte peteşiyal döküntüler (deriye kanamanın neden olduğu bir döküntü) yer alıyor.
Haber Merkezi / www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.