Yeni moda z kuşağı

Yeni moda z kuşağı

Şimdiki neslin en çok sevdiği ve sıklıkla kullandığı yeni kelime Z kuşağı. Anlamını kendilerinde bilmediği, hiçbir kayıtta yer edinmemiş tamamen toplumun bir kesimin çıkardığı bu tabir hayatımızın göbeğine oturdu.

Öyle bir oturdu ki şimdiki gençler iyi yada kötü ne yapsa z kuşağı mazur görülmeli denir hale geldi. Her anne kendi evladının suçunu başkasının yanında bastırır. Benim evladım suçsuzdur der. Bu kabul edilemese de bu şekilde gelmiş gidiyor. Suç her zaman başkasının evlatlarındadır. Şimdi ise yeni bahaneleri z kuşağı çıktı. Çünkü gençlerin z kuşağından bekledikleri rahatlık. Sıkıya, disipline gelememe. Ailelerine kolaylıkla öf diyebilme. Öğretmenlerinin karşılarında dikleşebilmekte. Eski eğitim öğretimdeki saygı yok oldu. Öğretmenleri okul dışında görsek dahi o saygı güdülürdü. Her zaman erkekler ceketlerin önünü ilikler kızlar ise başlar önünde saygılarını ifade ederlerdi. Şimdi hangi okulda buna rastlanıyor? Belki ilkokulda. Ergenlik seviyesi ortaokula kadar inince dolayısıyla onlarda z kuşağına dahil oldular. Ellerinde bir asgari ücret değerinde telefonlar, tabletler; en marka ayakkabılar, çantalar.

Gençlerin istedikleri rahatlık sağlanamayınca başlıyor depresyonlar, evden kaçmalar, aileye isyanlar. Bunlar sebebi Z Kuşağı mı? Belki de böyle bir kelime türemeseydi gençlerdeki içe bastırılmış duygular dışa bu kadar kolay vurulmuycaktı. Belki de vardı ama fark edilmemişti kim bilir. Herkes kendi evladından sorumlu. Dışarıda neler yaşanıyor bilinmiyor ki.

Yeni nesle sunulan rahatlığı aileler ve öğretmenlerden çok ellerindeki telefonlar veriyor. Kendi odalarına kapanıp aile içi bağdan uzak sadece sanal dünyada bağ kurulan genç oranı ciddi oranda. Her üç ailenin ikisinin evinde durum aynı. Eski zamanda kalma aynı masa etrafında oturulup yenilen yemekler, o esnada konuşulan günün nasıl geçti faslı, akşam ezanı okunmadan evde olunan gençlik, her ziyarete maaile gidilmesi gibi olgular yok olmak üzere. Sanırım bizim çocuklardan sonra gelen nesilde tamamen yok olucak. Hayatımızı sadece telefonlarla sanal dünya alıcak. Her işin internetten yapıldığı gibi günlük hayattaki olgularda sanal olacak.

Bir insanlığın sahip olduğu maddi ve manevi bütün değerlerine kültür denir. Kültürümüzün değerlerini yitirmeye yeni nesil ile galiba yavaş yavaş başlıyoruz. Sorsan kültürün tanımını yapamayan kesimin olması bile üzücü. Moda da nasıl geriye dönüş örnek alınıyorsa gelenek ve göreneklerimizde, kültürümüzde de geçmişi örnek almamız gereken zamandayız.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.