Yedisu fay hattı nedir? Yedisu fay hattı nerelerden geçiyor?
Kahramanmaraş merkezli depremlerle beraber insanlar fay hatlarını merak etmeye başladı. Bu kapsamda fay hatlarını sorguluyorlar. Peki, Yedisu fay hattı nedir? Yedisu fay hattı nerelerden geçiyor?
Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan’da meydana gelen iki yıkıcı depremin ardından bir depremde Hatay merkezli meydana geldi. Önce 6,4, dört dakika sonra ise 5,8 şiddetindeki depremlerle beraber yine kayıplar yaşandı. Onlarca vatandaşımız yaralanırken insanlarda hangi fay hattında yaşandığını merak etmeye başladı. Uzmanların ‘Ölüdeniz Fay Hattı kırıldı’ açıklamasıyla beraber Türkiye’de ki diğer fay hatları araştırılmaya ve incelenmeye başlandı.
İnsanlar, hangi fay hattı tehlikeli? Fay hatları nerelerden geçiyor? Hangi şehirlerde fay hattı yok? Gibi sorular sorarak meraklarını gidermeye çalışıyor. Yedisu fay hattı nedir? Yedisu fay hattı nerelerden geçiyor? Tüm detaylar haberimizde:
YEDİSU FAY HATTI NEREDE?
Önce Kahramanmaraş, sonra ise Hatay depremlerinin ardından merak edilen konulardan biri olan Yedisu fay hattı, Kuzey Anadolu Fayı'nın doğusundan Erzincan Havzasının doğusuna oradan ise Bingöl iline bağlı Yedisu ilçesi arasındadır.
Yedisu fay hattı, tahmini 75 kilometre mesafe uzunluğa sahip olduğu biliniyor. Bunun yanı sıra Yedisu Fay hattı, Erzincan ovasının doğusundaki Üzümlü ile güneyinde Bingöl’ün Yedisu ilçesi arasında oldukça engebeli bir yapıyı kestiği de biliniyor. Bu fay hattı, sanki dereler gibi bir yapıya sahip olmasıyla dikkatleri çekiyor.
Yedisu fay hattı, Erzincan Tanyeri, Üzümlü ve Bingöl Yedisu ilçelerini kaplıyor. Uzmanlar bu bölgede özellikle de bu fay hattında uzun zamandır bir enerji boşalması olmadığını söyleyerek, yakın bir tarihte bir deprem beklendiğini söylüyor. Ayrıca uzmanlar, bu bölgedeki olası bir depremde ise çevre şehirlerin de olumsuz manada etkileneceklerini ekliyor.
TÜRKİYE’DE DEPREM RİSKİ FAZLA OLAN YERLER
Türkiye’de risk haritasına bakıldığı zaman üç ana fay hattı görünüyor. Aslında bu ana fayların güzergâhında olan bütün şehirler büyük tehlike arz ediyor. Ancak Türkiye’de ana faylara bağlanan küçük fay kolları da mevcut. Dolayısıyla bu fayların tehlike oluşturduğu şehirlerde var.
Bakıldığı zaman Türkiye’de deprem riski en fazla olan şehirler; İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkâri, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt’tir.
Bedirhan Şahin / www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.