Yaz geliyor! Bu hastalıklara dikkat
Uzmanlar yaz aylarının gelmesiyle birlikte sık görülen hastalıklara dikkat çekti. Açık havada geçirilen saatlerin ciddi sağlık problemlerine neden olabildiği duyuruldu.
Yaz mevsimin gelmesiyle birlikte kış ayında görülen enfeksiyonlar azaldı. Ancak uzmanlar, yaz aylarında sıkça görülen hastalıklar arasında güneş yanığı, sıvı kaybı ve sıcak çarpması gibi durumların öne çıkabileceği konusunda uyarıyor.
YAZ HASTALIKLARINDAN KORUNUN
Kış aylarında grip, soğuk algınlığı, nezle, bronşit ve zatürre gibi solunum yolu enfeksiyonlarıyla mücadele edildi. Yaz mevsiminin gelmesiyle havalar ısındı, açık havada geçirilen zaman arttı. Virüslerin neden olduğu hastalıklarda belirgin bir azalma yaşandı. Ancak bu, yaz aylarında hastalıklara ara verdik anlamına gelmiyor. Çünkü ısınan hava başka hastalıklara davetiye çıkarıyor. Güneş yanığından sıcak çarpmasına, gıda zehirlenmesinden alerjik reaksiyonlarına, su kaynaklı enfeksiyonlarından böcek ısırıklarına kadar pek çok sağlık sorunu baş gösteriyor.
İşte yaz aylarında sıkça görülen hastalıklar:
Güneş Yanığı: Aşırı güneşe maruz kalmak, özellikle güneş koruyucu kullanmamak veya yeterince korunmama sonucu ciltte kızarıklık, şişlik ve acıya neden olabilir.
Sıcak Çarpması: Yüksek sıcaklık ve nem nedeniyle vücut sıcaklığının kontrol edilememesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Belirtiler arasında baş ağrısı, sersemlik, halsizlik, terleme veya terlememe gibi ciddi sağlık problemleri baş gösterilebilir.
Gıda Zehirlenmesi: Sıcak havalarda yiyeceklerin daha çabuk bozulması ve bakterilerin üremesi nedeniyle gıda zehirlenmeleri artabilir. Bulantı kusma, ishal ve karın ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterebilir.
Alerjik Reaksiyonlar: Polen, toz ve böcek ısırıkları gibi alerjenlere maruz kalmak yaz aylarında daha sık görülebilir. Alerjik reaksiyonlar, kaşıntı, burun akıntısı, hapşırma ve gözlerde sulanma gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.
Su Kaynaklı Enfeksiyonlar: Yaz aylarında sıkça suya girme ve su aktivitelerine katılma nedeniyle su kaynaklı enfeksiyonlar yaygın olabilir. Özellikle havuzlarda ve su kaynaklarında bulunan bakteriler nedeniyle cilt enfeksiyonları ve mide problemleri görülebiliyor.
Böcek ısırıkları ve Arı sokmaları: Sıcak havalarda böceklerin ve araların daha aktif olduğu görülebilmektedir. Böcek ısırıkları kaşıntı, kızarıklık ve şişlik gibi belirtilerle seyredebilir, arı sokmaları ise şiddetli ağrı, kızarıklık ve şişlikle kendini gösterebiliyor.
KORUNMA YÖNTEMLERİ NELER?
Bu hastalıklardan korunmak için uygun önlemleri almak gerekiyor. Güneşten koruyucu kullanmak, sık sık su tüketmek, temiz ve hijyenik ortamlarda yiyecek tüketmek, alerjik reaksiyonlara karşı önlem almak gerekiyor.
GÖZLÜK VE GÜNEŞ KREMİ ÖNEMLİ
Uzmanlar güneşin yoğun olduğu zamanlarda dışarıda bulunulmaması gerektiğini söylüyor. Özellikle dışarı çıkarken gözlük takılması ve güneş kremi kullanılması konusunda uyarılıyor. Öte yandan ince ve açık renkli kıyafetler tercih edilmeli, yiyecekler buzdolabında belirli bir ısının altında saklanmalı, yemekler pişirildikten sonra hemen tüketilmelidir.
HİJYEN KURALLARINA DİKKAT EDİLMELİ
Uzmanlar yaz aylarında özellikle hijyen kurallarının önemli olduğunun altını çiziyor. Aşırı sıcaklar sonrası havuza girenlere uyarılarda bulunan uzmanlar, havuza girmeden önce ve çıktıktan sonra mutlaka duş alınması gerektiği söyleniyor. Öte yandan, yaz aylarında güneşin geç batması nedeniyle yeme, içme ve uyku düzeninde değişikliğe gidilmemesi gerektiği ve yapılan sporların serin ortamlarda yapılması ve ağır egzersizlerden kaçınılması gerektiği belirtiliyor.
Kaynak:Zeynep Pamuk /gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.