Yaz aylarının gelmesiyle kene tehlikesi gündemde: Sağlık Bakanlığı uyarıyor
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kene tehlikesi yeniden gündemde. Sağlık Bakanlığı riskli alanlarda vücudu örten giysiler giyilmesini ve kene kontrolü yapılmasını önerirken, kene tespit edilirse hemen çıkarılması gerektiğini belirtiyor.
Yaz aylarının gelmesi ile birlikte ‘kene tehlikesi’ tekrar gündeme gelmeye başladı. Sağlık Bakanlığının yayınlamış olduğu makaleye göre kene tutulmasına karşı alınacak önlemlerin başında riskli alanlara giderken vücudu örten giysiler giymek geliyor. Bakanlık uzmanlarınca riskli alanlardan döndükten sonra kene kontrolü yapılmalı, kene tespit edilirse bez, naylon poşet veya eldiven kullanarak hemen çıkarılmalı. Ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar az olduğunu belirten uzmanlar, kene ısırması ile bulaşan hastalıklardan biri olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının belirtilerinin 10 gün içinde ortaya çıkacağını ifade ediyor.
ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
Sağlık Bakanlığının yayınladığı makaleye göre, kene yönünden riskli alanlara (tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi) giderken vücudu örten giysiler giymek alınacak önlemlerin başında geliyor. Pantolon paçalarının çorapların içine sokulması ve açık renkli kıyafetler tercih edilmesi, kenelerin elbise üzerinde daha rahat görülmesini sağlarken riskli alanlardan dönüldüğünde vücutta, özellikle kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası gibi bölgelerde kene olup olmadığı kontrol edilmesi gerektiği belirtiliyor. Yapılan kontroller sonrası kene tutunduğu tespit edildiyse, vücuda tutunduğu en yakın yerden uygun bir malzeme (bez, naylon poşet, eldiven) kullanılarak hemen çıkarılması gerektiği belirtilirken ne kadar erken çıkarılırsa hastalık bulaşma riskinin de o kadar azalacağı ifade edilmektedir.
ISIRIK SONRASINA DİKKAT
Bakanlık uzmanlarına göre, kene üzerine sigara basmak, kolonya veya gaz yağı gibi maddeler dökmek, kenelerin vücut içeriğini kişiye aktarmasına neden olabileceğinden kesinlikle yapılmaması gerektiği ifade ediliyor. Hayvanlarda hastalık belirti göstermeden seyredebildiği için, hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak elle temas edilmemeli. Hasta kişilerle temas edenler, eldiven, önlük ve maske gibi korunma önlemlerini alarak kendilerini güvence altına alabileceği ifade ediliyor.
Kene ısırması ile bulaşabilecek Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı belirtileri, 10 gün içerisinde ortaya çıkıyor. Kene tutunan kişiler, halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler gösterirlerse derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalı.
Kaynak:İlk Sayfa gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.