Yarım asırlık mizah Ulus'ta görücüye çıktı

Yarım asırlık mizah Ulus'ta görücüye çıktı

Karikatürist Latif Demirci’nin 1975’ten 2022’ye uzanan eserlerinin yer aldığı “Yazan-Çizen Latif Demirci” sergisi, Türkiye İş Bankası'nın Ulus’taki İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nde sanatseverlerle buluştu.

İş Sanat'ın 'Yazan-Çizen Latif Demirci' sergisi, Türkiye İş Bankası'nın Ulus’taki İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nde sanatseverlerle buluştu. Türkiye'nin önde gelen karikatüristlerinden Latif Demirci’nin 1975’ten 2022’ye uzanan eserlerinin yer aldığı sergide, sanatçının mizah dolu dünyasını ve etkileyici kariyerini yansıtan eserler yer alıyor. Sanatseverleri Türkiye'de mizahın yarım asırlık tarihi ile buluşturan sergi, sanatçının Gırgır dönemi karikatürlerinden son çizimlerine kadar eserlerini gözler önüne seriyor. 31 Aralık’a kadar devam edecek olan sergi, ücretsiz olarak ziyaretçilerini ağırlayacak.

1.jpg

SANATÇININ MİZAH ANLAYIŞINI YANSITIYOR

Sergi, Latif Demirci’nin 1975'te başlayan Gırgır döneminden itibaren çizdiği karikatürlerin orijinallerini, kitaplaştırdığı albümleri, yayınlanmış hallerini, çizim defterlerini ve hiç görülmemiş suluboya çalışmalarını içeriyor. 2022'de yayımladığı son çizime kadar uzanan geniş bir yelpazeyi kapsayan sergi, sanatçının toplumsal eleştirilerini ve mizah anlayışını yansıtıyor. Tematik ve kronolojik olacak şekilde sunulan karikatürler, ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim sunuyor.

3-001.jpg

SAYISIZ ESER SANATSEVERLERİN BEĞENİSİNE SUNULDU

Yeni Gündem ve Nokta gibi haftalık dergilere çizmiş olduğu karikatürler, uzun yıllar Hürriyet’e çizmiş olduğu birinci sayfa karikatürleri, hayvan ve insanların gündelik yaşamdaki karışık ilişkisi hiciv, eğlence ve usta işi çizgilerle anlattığı “National Geoglathif” albümünden örnekler, Batı sanatının önde gelen ressamlarının eserlerini ‘Latifçe’ye çevirerek yeniden çizip boyadığı “Çeviren Latif Demirci” albümünden çizimler, Berci Kristin Çöp Masalları romanı için çizdiği özel eserler ve Mirsat, Press Bey, Canavar Koyun Orhan, Yavlum Mithat, Muhlis Bey ve Arap Kadri gibi hafızlarda yer edinen kahramanların bulunduğu karikatürler, sergide sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

4-001.jpg

SERGİNİN KİTABI DA BULUNUYOR

Detaylı ve titizlikle devam eden bir arşiv çalışmasının sonucunda ortaya çıkan serginin küratörlüğünü, Latif Demirci’nin kızı Yasemin Demirci ile yakın dostu olan gazeteci İhsan Yılmaz, tasarımını ise Emre Senan üstlendi. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayımlanan Yılmaz’ın metinlerine; Turgut Çeviker, Latife Tekin, Hasan Bülent Kahraman, Yasemin Demirci, Selçuk Demirel, İrfan Sayar, Atilla Atalay, Bahadır Baruter, Metin Üstündağ, Tan Oral, Mehmet Çağçağ, Behiç Pek, Erdil Yaşaroğlu, Ergün Gündüz, Evrim Altuğ ve Zafer Temuçin gibi isimlerin kaleme aldığı yazılar eşlik ediyor. Kitapta bunların yanı sıra, sanatçının karikatürleri ve aile albümünden fotoğraflar yer alıyor.

YILSONUNA KADAR ZİYARETE AÇIK

İş Sanat Ankara Sanat Galerisi içerisine açılan “Yazan-Çizen Latif Demirci” sergisi, 31 Aralık tarihine kadar devam edecek. Sergi, pazartesileri hariç haftanın diğer günler 10.00 ila 18.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.

Kaynak:Ulus gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.