Yangın nasıl çıkar, neler yapmalıyız?
Yangınlar çeşitli nedenlerden kaynaklı olarak ortaya çıkmakta olup ani müdahale sağlanmadığı sürece de yine çok daha büyük felaketlere yol açabilecek kadar da etkili bir felakettir. Peki, Yangın nasıl çıkar, neler yapmalıyız?
Yangın nedir sorusunun bir karşılığı olarak da yine yanıcı maddelerin oksijen ya da ısı ile birleştirildiğinde meydana gelen olaylardır. Yanıcı maddenin ve yangının büyüklüğüne göre de yine yangın sınıfları oluşturulur. Yangınlar gerekli yangın söndürme sistemleri ve yangın söndürme yöntemleri uygulanmadığı sürece, bu gibi sistemler ele alınmadığı takdirde çok daha büyük sorunlara ve olumsuzluklara da yol açabilirler. Yangınlar büyük felaketlere yol açabilecek kadar tehlikeli afetlerdendir. Yangın nedir asıl oluşur soruları da buna bağlı olarak en çok sorulan sorular arasında yer alıyor. Buna göre yangınların ortaya çıkmasında en büyük etkenlerden biri de yanlış kullanım, bilinçsiz yaklaşım ve ani olaylardır. Evlerde, işyerlerinde ya da çeşitli birçok alanda insanlardan kaynaklı olarak ya da dış etkenlerden kaynaklı olarak yangı felaketleri olmaktadır. Örneğin elektrik kaçakları, ocaklardan çıkan ateşin savrulması, gazın açık unutulması, işyerlerinde ısınmadan kaynaklı olarak elektrik kaçaklarının olması ve daha birçok nedenden kaynaklı olarak yangınlar meydana gelmektedir. İnsanların can ve mal kaybı yaşamasına neden olabilecek yangın nedir nasıl oluşur sorusunun cevabı olarak bunları ve daha fazlasını da sayabiliriz. Yangınlar belirttiğimiz üzere büyüklüklerine ve etkilerine göre sınıflara ayrılabilir. Yangın sınıfları olarak şu yangın sınıfları da ele alınabilir. A Sınıfı Yangın, B Sınıfı Yangın, C Sınıfı Yangın, D Sınıfı Yangın, F Sınıfı Yangın.
A sınıfı yangınlar normal olarak kor biçiminde yanan ve genellikle de organik yapıdaki katı maddelerin yangınlarını kapsayan bir yangın sınıfıdır. Örnek olarak ise odun, kömür, kumaş, kağıt ve ot gibi nesnelerin yanması gösterilebilir.
B sınıfı yangınlar ise sıvı olan ya da sıvı özelliği gösterebilen katı maddelerin yangınlarını kapsamaktadır. B sınıfı yangınlarda nesnelere ise benzin, mazot, katran, alkol, mum ve benzol gibi ürünler örnek verilebilir.
C sınıfı yangınlar gaz yangınlarını kapsamaktadır. Hidrojen, havagazı, doğalgaz, asetilen, LPG, metan, bütan ve propan gibi gazların yanmasıyla oluşan yangın sınıfıdır.
D sınıfı yangınların kapsadığı nesneler ise metal nesneleridir. Metal yangınlarını kapsayan D sınıfı yangınlarında daha çok Uranyum, Magnezyum, Zirkonyum, Çinko, Baryum, Potasyum, Lityum ve Kalsiyum gibi maddelerin yanmasıyla oluşan yangın sınıfıdır.
F sınıfı yangınlar da pişirme aletleri kapsamındaki hayvansal ve bitkisel pişirme yağlarının yangınlarından oluşan yangın sınıflarıdır. F sınıfı yangınlar daha çok mutfaklarda kızartma ve buna benzer sebeplerden kaynaklı ortaya çıkan yangın sınıflarıdır.
Yangın sınıfları görüldüğü üzere çeşitli nesnelerin çeşitli sebeplerden kaynaklı olarak yanmasıyla ortaya çıkan yangınlardır. Yangınlara karşı alınması gereken önlemler arasında ise mutlaka kişilerin bilinçli hareket etmesi ve gerekli tüm yangın söndürme sistemleri, yangın söndürme yöntemleri gibi çeşitli ürünlere de sahip olması gerekmektedir. Gazlı yangın söndürme sistemleri, köpüklü yangın söndürme sistemleri ve aerosol yangın söndürme sistemleri gibi birbirinden farklı yangın söndürme sistemleri ve yangın söndürme yöntemleri ele alınarak yangınlar daha hızlı ve kolay biçimde etkisiz hale getirilebilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.