Veteriner hekimlerin tutumu bilime aykırı: Başıboş köpekler toplanmalı

Veteriner hekimlerin tutumu bilime aykırı: Başıboş köpekler toplanmalı

TVHB’nin başıboş köpeklere ilişkin kanun teklifine karşı çıkmaya devam etmesine tepki gösteren Prof. Dr. Nilüfer Sabuncuoğlu, “Bunun karşısında durmak; veteriner bilim ilkelerine, temel biyolojiye, halk sağlığına ve hayvan refahına karşı durmaktır” dedi.

Başıboş köpeklere ilişkin hazırlanan yasa değişikliği TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’na geldi. Türk Veteriner Hekimler Birliği’nden yapılan açıklamada, “Bu taslağın yanında değiliz; yaşatmanın temel alındığı çözümlerin hala mümkün” denildi.

Ulus gazetesinden Cemal Emre Kurt'un haberine göre, Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Nilüfer Sabuncuoğlu’ndan Türk Veteriner Hekimler Birliği’ne tepki geldi.

Prof. Sabuncuoğlu, barınaklardaki karantina ve biyogüvenlik standartlarında ötenazinin rutin bir uygulama olduğunu belirterek, “Bu tasarının karşısında durmak, veteriner bilimleri ilkelerine, temel biyoloji kurallarına, halk sağlığı ve güvenliğine, sokakta başıboş yaşamak zorunda kalan hayvanların refahına karşı durmaktır” dedi.

nilufersabuncu.jpg

BAŞIBOŞ KÖPEK TEHDİT OLUŞTURUR

Prof. Dr. Nilüfer Sabuncuoğlu, evcil hayvanların evi ve bakıcısı olması gereken canlılar olduğunu ve hayvan evlerine barınak denildiğini dile getirerek, “Evcil hayvan başıboş ve sokakta yaşayamaz. Başıboş ve sokakta hayvan refahı sağlanamaz. Sağlık ve üreme kontrolü yapılamaz. Başıboş köpek insan, diğer hayvanlar ve çevre sağlığı açısından da tehdit oluşturur. Halihazırda oluşturulan yasa tasarısı, başıboş köpeklerin barındırılmasını esas almaktadır. Karantina ve biyogüvenlik kurallarına uygun bir şekilde sağlıklı, bulaşıcı hastalığı olmayan köpekler, ömür boyu barındırılacaktır. Bu tasarının karşısında durmak, veteriner bilimleri ilkelerine, temel biyoloji kurallarına, halk sağlığı ve güvenliğine, sokakta başıboş yaşamak zorunda kalan hayvanların refahına karşı durmaktır” dedi.

kpke.jpg

ÖTENAZİ RUTİN BİR UYGULAMA

Prof. Sabuncuoğlu, dünyada ve Türkiye’de binlerce yıldır evcil hayvanların barınaklarda yaşadığına işaret ederek, “Barınaklar karantina ve biyogüvenlik standartlarında yönetilir. Bu standartlara uyulmadığında bir hasta hayvanın barınağa alınmasıyla barınaktaki bütün hayvanlara hastalık bulaştırır. Karantina ve biyogüvenlik standartlarında ötenazi, rutin bir uygulamadır. Hangi hayvan türü olursa olsun, deney hayvanından ata kadar, bütün hayvan barınaklarında aynı uygulamalar yapılır” dedi.

sabuncuoglu.jpg

BU BİR BARINDIRMA MODELİDİR

Sabuncuoğlu, “Sokaktayken neler olacağını biliyoruz. Bu bir çözüm değil. Bu yasa uyutma yasası değil, Avrupa modeli değil, bu yasa barındırma modelidir. Dünyada ilk kez bu kadar büyük bir köpek popülasyonu barındırılacak. Elbette karantina ve biyogüvenlik şartlarında olacak. Bunu da en çok veteriner hekimler bilir. Barınaklar karantina ve biyogüvenlik standartlarına uyarak yönetilebilir” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Ulus gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.