Velilerden istenen kayıt parası olayına STK'lar da müdahil oldu
Yasağa rağmen devlet okuluna kayıtlarda velilerden “kayıt parası” ve “malzeme” adı altında talepte bulunuldu. Okullar için ayrılan ödeneğin az olduğunu vurgulayan Veli-Der Genel Başkanı Ömer Yılmaz, “Ödenek artırılmalı. Bunu ancak MEB çözer” dedi.
Devlete bağlı ilkokul ve anaokullarına gidecek öğrenciler için okula kayıt dönemi başladı. Milli Eğitim Bakanlığı genelgesiyle okul kayıtlarında kayıt parası veya başka ad kullanarak velilerden ücret alınamayacağı açıklanmasına rağmen okul yönetimleri kayıt için gelen velilerden talepte bulunmaya devam etti. Söz konusu durumun bir örneği de Altındağ’daki bir ilkokulda yaşandı. Okulun 1. Sınıf kaydı için velilerden 5 litrelik çamaşır suyu, çöp poşeti ve A4 kağıdı istendi. Konuyla ilgili konuşan Veli Der Genel Başkanı Ömer Yılmaz, Bakanlığın okullara verdiği eğitim harcaması ödeneğinin yok denecek kadar az olduğunu vurgulayarak, “Okullar da kendi imkanları doğrultusunda çözümü eğitimin bileşenlerinden olan velilerde arıyorlar. Okula kayıt ücreti, okula kayıt esnasında alınacak kırtasiye malzemeleri tarzında hatta okula başlandığında da aidata çeviriyor. Bunun çözümü okulların eğitim ödenekleri günün koşullarına uygun olarak okulun şartlarına, derslik ve öğrenci sayısına bakılarak uygun bir şekilde hesaplanıp verilmesi gerekiyor. Bunu ancak MEB çözer” dedi.
YASAL DEĞİL
Veli-Der Genel Başkanı Ömer Yılmaz, okullarda kayıt ücreti veya malzeme adı altındaki taleplerin Anayasa’nın 42. Maddesine göre yasal olmadığını belirterek, “Bu madde ‘kamusal eğitim parasızdır’ diyor. Milli Eğitim Bakanlığı okullara ödenek ayırıyor. Ama bu ödenek her yıl yok denecek kadar az veriliyor. Haliyle okullara bu konuda ödenek ayırmadığı için okullar da kendi imkanları doğrultusunda çözümü eğitimin bileşenlerinden olan velilerde arıyorlar. Okula kayıt ücreti, okula kayıt esnasında alınacak kırtasiye malzemeleri tarzında hatta okula başlandığında da aidata çeviriyor. Bir çözüm olarak okullar kendine bunları üretmiş. Veliler binlerce şikayetle geliyorlar. Bunların hiçbiri aslında yasal değil” diye konuştu.
OKUL ŞARTLARINA GÖRE VERİLMELİ
Okullara ayrılan ödeneklerin günümüz koşullarına uygun olmadığını vurgulayan Genel Başkan Ömer Yılmaz, “Şu anki okulların eğitim ödeneği hiçbir masrafı karşılayacak düzeyde değil. Milli Eğitim’in eğitim harcamalarına yönelik bütçesinin az olması, iyi planlanmaması bunlara sonuç veriyor. Bunun çözümü okulların eğitim ödenekleri günün koşullarına uygun olarak okulun şartlarına, derslik ve öğrenci sayısına bakılarak uygun bir şekilde hesaplanıp verilmesi gerekiyor. Bunu ancak MEB çözer. Eğer bu adım atılırsa bu sorun büyük oranda çözülmüş olur” dedi.
TALEPLERİ KARŞILAMAYIN
Okul kaydı esnasında ücretin söz konusu olduğu taleplerle karşılaşan velilere de seslenen Başkan Ömer Yılmaz, “Veliler bu konuda bilinçliyse bu istenen şeyleri karşılamamalı. Bunları karşılamak okulun kendi asli görevidir. Bunu velilerden talep edemez. Veliler bu konuda çok zorlanıyorsa Milli Eğitim Bakanlığının çeşitli hatları var. Buralara ulaşabilir. Hatta CİMER'e kadar şikayetler götürebilir. Ya da bizleri bulabilir” ifadelerini kullandı.
Kaynak:Ulus gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.