Vali’den Samandağ değerlendirmesi

Vali’den Samandağ değerlendirmesi

Hatay Samandağ Koordinatör Vali Hüseyin Engin Sarıibrahim, depremin özellikle Samandağ’ın kurulu olduğu Atatürk caddesi ve Yenimahalle Atatürk Mahallesi’ne zarar verdiğini belirtti.

Hatay Samandağ Koordinatör Vali Hüseyin Engin Sarıibrahim, 123 bin vatandaşın yaşadığı ve 14.000 civarında bağımsız binanın olduğu Hatay Samandağ ilçesinde depremi ve sonrasındaki faaliyetleri değerlendirdi.

“DEPREM SONRASINDA 814 VATANDAŞIMIZ VEFAT ETTİ”

Hatay Samandağ Koordinatör Vali Hüseyin Engin Sarıibrahim, asrın felaketi olarak nitelendirilen depremlerle ilgili bilgi verdi. Sarıibrahim, “Kahramanmaraş’ta yaşanan 7,6 büyüklüğündeki deprem sonrası iki hafta önce cuma günü Iğdır Valisi olarak Samandağ ilçesinde koordinatör olarak görevlendirildim. 6.4 büyüklüğündeki artçı deprem öncesi sonrası konularını konuşacak olursak; deprem sonrasında 814 vatandaşımız vefat etti. İlçe genelindeki durumu şöyle özetlemek gerekirse yaklaşık 123.000 insanımızın yaşadığı 14.000 civarında bağımsız binanın olduğu 33.000 bağımsız bölümün mevcut olduğu bir ilçe. Yapısal olarak dağ tarafında köylerinin olduğu merkezinde ise dokuz mahallesi toplamda da 42 mahallemizin mevcut olduğu bir yerleşim yeri.

Dağları doğru olan yerleşim yerlerinde nüfus yoğunluğu az. Deprem özellikle Samandağ merkezde ölü asi yatağı dediğimiz eski Samandağın Kurulu olduğu Atatürk Caddesi, favey, Yenimahalle Atatürk Mahallesi’nde çok ciddi zarar verdi. Burada yıkılan ve özellikle kaybettiğimiz vatandaşlarımızın çoğunluğu diyebileceğimiz kısmını bu bölgede. Sonrasında sutaşı, Mağracık ve diğer mahallelerimizde de yıkımlar ortaya çıktı. Bugün itibari ile en son 6,4 şiddetli artçı sonrasında hasar tespitleri yavaşlattık. Çünkü yeni hasarlar ortaya çıkıyor. Bunların üstünden tekrar tekrar geçmek yerine yer hareketleri sakinleştikten sonra Bakanlığımız bunu bu şekilde uygun gördü. Cumhurbaşkanın talimatları ile orta hasarlı olan binaların da ağır hasarlılara dönüştürülmesiyle beraber şu anda gördüğümüz tablo ilçe genelinde ağır hasarlı, acil yıkılacak ve yıkık binaların toplamda bağımsız bölüm miktarı 24.000’inin üstünde. Hasar görmüş veya yenilenebilecek durumda” dedi.

fd4f54fc-3446-4afb-b5c7-d8fa3b090d60.jpg

“8500’ÜN ÜZERİNDE ÇADIR TESLİM EDİLDİ”

Sarıibrahim, deprem sonrası faaliyetlerimizi değerlendirirken, “On tane çadır merkezi diyebileceğimiz ve 23 yerde de bunu yemekle beraber destekliyoruz. Bireysel anlamda ki taleplerle beraber toplamda 8500’ün üzerinde çadır bugün itibari ile vatandaşlarımıza teslim edilmiş vaziyettedir. Bunların kuruluşunda jandarma, polis, hava kuvvetleri, sahil güvenlik Komutanlığı’nda çalışan personellerimiz, bütün personellerimiz aktif bir biçimde çalıştı. Tapu, nüfus ve Sosyal yardımlaşma dayanışma Vakıfları tekrar kuruldu. Bireysel başvuru masaları, yönlendirme masalarımızı tekrar aktif hale getirdik. Bu anlamda da eskiye nazaran belli bir ilerleme kaydettik.

6.4 artçısı Samandağ özelinde söylüyorum; en büyük hasarı elektrik hatlarımıza verdi. Hem Hatay merkezde trafo merkezindeki buraya gelen elektrik hatlarına hem de buradaki trafo dağıtım noktasında. Deprem sonrasında aktif trafo sayısı 57 iken artçı sonrası 51 trafoya düştük. Elbette çok zor bir süreç. Özellikle elektrikle çalışan arkadaşlara sonsuz teşekkür ediyorum. Onlarda gece gündüz çalışarak %60 seviyelerine getirdi. Elektrik kısmında deprem kopuğu dediğimiz 6.4’te daha fazla oldu. Şu anda en önemli sürecin enkaz kaldırma ve hasar tespit faaliyetleri olduğunu değerlendiriyoruz. Her gün hem yıkım faaliyetlerimize hem de çadır kentlerimizi ziyaret etmeye çalışıyoruz. Buradaki vatandaşlarımızın gerçekten yaşadıkları acıyı Türk milletinin yürekten paylaştığını, Türk milletinin her Ferdi ile onların yanında olduğunu, kaybettiğimiz insanların hepsinin ailelerine en yürekten nasıl yardımcı olabiliriz kaygısıyla bütün arkadaşları bilgilendirmeye, yanlarında olmaya gayret ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“ŞEBEKE SUYU İÇİLEBİLİR VE KULLANILABİLİR”

Şebeke suyu kullanımında kanalizasyon alt yapısını ve Samandağ’dan ayrılanlara ilişkin ise Sarıibrahim, “Pazar günü hem şebeke suyunu hem elektriği hem de kanalizasyon sistemlerini çalıştırdık. Şu anda da herhangi bir problem yok. Biz dağdan gelen suyu da aktif hale getirdik. Kullanım noktasında herhangi bir sıkıntı yok. Günlük olarak devlet hastanesinde testleri yapılıyor. Şu ana kadar yaptığımız testlerde hiçbir problem ortaya çıkmadı. İçilebilir ve kullanılabilir. İkisi de çalışır vaziyette. Samandağ’dan ayrılanlara ilişkin elbette 6.4 şiddetinde ki artçı insanlarda bir etki oluşturdu. Sayı olarak şu anda tespit edebilmemiz çok zor” dedi.

Bedirhan Şahin / İLKSAYFA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.