Üzüm pekmezinin faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir?

Üzüm pekmezinin faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir?

Üzüm Pekmezinin Faydaları, bünyesinde barındırdığı insan vücudu için oldukça gerekli olan değerli ve zengin besin maddelerinden kaynaklanmaktadır.

Ülkemiz üzüm çeşitliliği ve yetiştirilmesi bakımından oldukça zenginliğe sahiptir. Bu anlamda yurdumuzda üzümün üretimi ve bu üretim sonrasında üzümden faydalanılarak üretimi sağlanan pekmezin üretimi de çok başarılı seviyelere ulaşmıştır.

Aslında pekmez Türkler tarafından asırlar öncesinden şifa kaynağı olarak bilinen pekmezin üretimini yapmaya başlamışlardır. Özellikle Osmanlı mutfağının vazgeçilmez geleneksel tatlısı olan helvanın da ana malzemelerinden olmasından dolayı bu bilgileri doğrular niteliktedir. Yüzyıllar öncesine uzanan ülkemizdeki pekmez üretimi Amerikalı bir misyoner tarafından yaklaşık 1840"lı yıllardaki izlemlerinde söz ederek bu şifalı besin kaynağının sarhoş edici bir özelliğinin bulunmadığına dikkat çekerek, bu nedenle Müslümanların gönül rahatlığıyla tükettiğinden bahsetmiştir. Üzüm pekmezi asırlar öncesine dayanan geçmişi nedeni ile faydalarının anlaşılması açısından kullanıla gelmektedir. Üzüm pekmezi, olğunlaşan üzümlerin sıkılarak üzüm suyu yani şırasının kaynatılması ile şıra asitini azaltmak için kaynama esnasında kireçli olarak bilinen özel bir toprak ilave edilerek belli bir süre karıştırılarak kaynatılması ile elde edilmektedir. Doğal ve sağlıklı bir früktoz ve glikoz kaynağı olması sonucunda enerji deposu olan üzüm pekmezinin değerli faydaları ise bünyesinde barındırdığı çeşitli minerallerin zenginliğinden gelmektedir.
Üzüm Pekmezinin Faydaları

Yüksek olan şeker içeriği nedeni ile iyi bir enerji ve karbonhidrat kaynağıdır.
İnsan vücudu için gerekli olan günlük magnezyum, kalsiyum, potasyum ve demir gereksiniminin büyük bir bölümünü karşılar.

Üzüm pekmezi vücut tarafından kan yapımında kullanılmaktadır.
İçeriğinde yer alan doğal ve sağlıklı früktoz ve glikoz, insan vücudu tarafından hızla emildikten sonra direk olarak kana karışarak metabolizma sayesinde enerjiye dönüşmektedir.

*Üzüm pekmezinin yaklaşık olarak 200 gramı vücuda sağladığı kalori bakımından 1150 gr süte, 350 gr kırmızı ete ve 300 gr beyaz ekmeğe eşdeğer seviyededir.
*Üzüm pekmezi iştah açar.
*Özellikle gebelikten başlayarak bebek gelişimi ve lohusalık dönemindeki henüz anne olmuş bayanlar için oldukça faydalı olan doğal ve sağlıklı bir besin olarak bilinmesidir.
*Üzüm pekmezinin böbrekler, mide ve bağırsaklar üzerinde faydalı etkiler sağlamaktadır.
*Kan dolaşımını hızlandırma ve damar sertliği gibi rahatsızlıkların giderilmesinde olumlu etki ve faydalara sahiptir.
*Düzenli olarak her sabah 2 çorba kaşığı içilmesi halinde insan vücudu için gerekli ve oldukça önemli olan 80 mg *kalsiyum, 2 mg demir ile 56 kcsal kadar enerji ihtiyacına denk gelmektedir.
*Üzüm pekmezi, özellikle kalp krizi oluşumunu engeller ve çağımızın hastalığı olan kanser riskini en aza indirir.
*Yaşlanma etkilerini en aza indirir. Ayrıca sigara, alkol ve güneş ışınlarının vermiş olduğu cilt sorunlarında faydalıdır.
*Üzüm pekmezi hakkında yapılan pek çok araştırmalara göre insan ömrünü artırdığı belirlenmiştir.
*Fazla tüketilmesi halinde fazla früktoz nedeni ile yağlanmaya ve kilo almaya neden olabilmektedir.
*Üzüm pekmezi, gebelik döneminden başlayarak çocukluk, ergenlik, menopoza giren kadınlarda ve yaşlı erkeklerde çok daha fazla kalsiyuma ihtiyaç vardır. Bu nedenle vücut için önemli olan kalsiyum alınmadığı zamanlarda gerekli olan bu ihtiyacı vücut kemiklerden sağlar ve bu durumda osteoporoza neden olur. Ayrıcı kalsiyum ihtiyacının karşılanamama gibi durumlarda diş ve kemik hastalıkları baş gösterir.

*İçeriğinde yer alan şekerin tamamı monosakkarit olduğundan dolayı üzüm pekmezi bebekler ve çocukların sağlıklı ve doğal beslenmesi açısından oldukça faydalı bir besindir. Özellikle beyin gelişiminin oldukça önemli zamanı bebeklik dönemidir.

Bu dönmede beynin enerji ihtiyacı oldukça fazladır. Beyin ise yoğun enerji kaynağı olan glikozdan farklı şeker kullanmaz..

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.