Uzmanlardan su uyarısı: Susamayı beklemeyin!
Oldukça artan sıcak hava dalgaları ve artan nem oranları, vücudun sıvı dengesini bozarak başta beyin olmak üzere hayati organları olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, bu havalarda vücudun sıvı ihtiyacına dikkat çekerek vatandaşlara su içmelerini tavsiye etti.
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Merve Bayram, bu tehlikeli duruma karşı uyarılarda bulunarak, "Su içmek için susamayı beklemeyin!" çağrısı yaptı.
ART ÖZELLİKLE KRONİK HASTALIĞI OLAN KİŞİLER RİSK ALTINDA
Haber7.com’da yer alan habere göre; yüksek sıcaklıklar, metabolizmanın artan vücut ısısını terleme yoluyla dengelemeye çalışmasına neden oluyor. Fakat aşırı sıcaklarda bu çaba yeterli olamıyor ve dehidrasyon riski artıyor. Bu durum, kalp ve damar hastalıkları, diyabet gibi kronik hastalığı olan kişiler için daha da tehlikeli hale geliyor. Uzman Bayram, bu kişilerin sıcaklarda beslenmelerine ekstra özen göstermeleri gerektiğini vurguluyor.
GÜNDE EN AZ 2-2.5 LİTRE SU TÜKETİMİ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Yaz aylarında terleme ile vücuttan sıvı, mineral ve elektrolit kaybı artıyor. Bu kaybı önlemek için günde en az 2-2.5 litre su içmek hayati önem taşıyor. Bayram, su içmek için susamayı beklemenin yanlış olduğunu ve yeterince su içilmediği durumlarda baş ağrısı, yorgunluk, halsizlik, sersemlik gibi belirtilerin ortaya çıkabileceğini belirtiyor.
SU TÜKETİMİNİ ARTIRMANIN YOLLARI
Su tüketiminde zorlanan kişiler için Uzman Bayram'dan öneriler:
Suyun içine taze meyve parçaları, nane, limon, zencefil, salatalık gibi yiyecekler ekleyin.
Soğuk bitki çayları, ev yapımı limonata, ayran ve maden suyu da sıvı tüketimini artırabilir.
YETERLİ SIVI TÜKETİMİNİ İDRAR RENGİ GÖSTERİR
Yeterince su alınıp alınmadığını idrar renginden anlayabilirsiniz. Renksiz idrar yeterli sıvı alımını, koyu sarı idrar ise yetersiz sıvı alımını gösterir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.