Uzmanlar uyarıyor: Su içmek için susamayı beklemeyin

Uzmanlar uyarıyor: Su içmek için susamayı beklemeyin

Hava sıcaklıklarının 30 dereceyi geçtiği bu günlerde yeterli miktarda su içmek büyük önem taşıyor. Yeterince su tüketmemenin birçok hastalığa sebep olduğunu belirten uzmanlar, su içmek için susamayı beklemeyin tavsiyesinde bulunuyor.

Yaz mevsimde normallerin üzerinde seyreden sıcaklık, vücudun daha fazla su ihtiyacına sebep oluyor. Ülkemizde de son günlerde giderek artan sıcaklarda, su tüketimi konusunda ciddi uyarılarda bulunan uzmanlar, su içmek için susamayı beklemeyin tavsiyesinde bulunuyor. Yeterince su tüketmemenin birçok hastalığa sebep olduğunu belirten uzmanlar, en sıcak ayları yaşadığımız bu günlerde yeterince su tüketiyor muyuz? sorusunu sorduruyor. Peki, sıcak havalarda ne kadar su içmeliyiz? Vücudumuz bize susuz kaldığında ne gibi sinyaller verir? Su içmenin vücuda faydaları nelerdir? İşte, tüm merak edilen soruların cevabı…

su-u.jpg

SU İÇMEYİ İHMAL ETMEYİN

Hava sıcaklıklarının 30 dereceyi geçtiği bu günlerde yeterli miktarda su içmek büyük önem taşıyor. Uzmanlar, sıcak havalarda su içmenin ihmal edilmemesi hakkında uyarıda bulunuyorlar. Vücudun terleme yoluyla oldukça fazla su kaybı yaşadığını belirten uzmanlar, vücudun ihtiyacı olan su miktarının karşılanmaması noktasında başta; dehidrasyon olmak üzere birçok sağlık sorununun baş gösterebileceğine dikkat çekiyor.

su.jpg

SUYUNUZU YANINIZDA BULUNDURUN

Kavurucu yaz sıcaklarında vücut her zamankinden daha fazla suya ihtiyaç duyar. O sebeple de gün içerisinde sık sık su tüketmek gerekir. Onun için de gün boyunca, susamamış olunsa dahi düzenli olarak su içilmelidir. Evde, okulda, iş yerinde her zaman suyunuzu yanınızda bulundurun. Suyunuzu sıcak veya soğuk tüketebilirsiniz. İçerisine salatalık, limon ya da nane gibi yiyecekler ekleyerek suyunuzu tatlandırabilirsiniz. Özellikle de spor yaparken ve sıcak havalarda dışarıdayken vücudunuza su yüklemesi yapmakta büyük faya var. İdrarınızın rengine bakarak yeterli miktarda su içip içmediğinizi öğrenebilirsiniz. Eğer idrarınız açık renkliyse yeterince su tüketiyorsunuz demektir.

susuz.jpg

GÜNLÜK 2-3 LİTRE SU İÇMEK ŞART

Hava sıcaklıklarının yüksek olduğu günlerde yetişkin bir bireyin günlük en az 2 ila 3 litre su içmesi önerilir. Fakat kişinin ter bezlerinin ne kadar aktif olduğu su içmesinde önemlidir. Çok fazla terleyen ve gün içeresinde oldukça aktif biriyse buna bağlı olarak daha fazla su içmesi gerekebilir.

sdlkvnls.jpg

SU TÜKETİMİ BİRÇOK FAYDA SAĞLIYOR

Özellikle sıcak havalarda yeterli miktarda su tüketimi; böbreklerin düzgün çalışmasını sağlar, beyin fonksiyonlarını korur, vücut ısısını dengeler, enerji verir, kabızlığı önler, cilt sağlığını korur, yorgunluğu azaltır, konsantrasyonu artırır, ruh halini iyileştirir ve kişiye daha birçok fayda sağlar.

basliksiz-1.jpg

SUSUZ KALDIĞINIZIN ALARMLARI

Vücudunuz çeşitli yollarla suyu dışarıya atar. Attığı suyun karşılığında su yüklemesi yapmazsanız, vücudunuz bunu size çeşitli işaretlerle anlatmaya çalışıyor. Vücudunuzun susuz kaldığını şu işaretlerle anlamak mümkün:

  • Ağız kuruluğu
  • Susama
  • İdrarda azalma
  • Uyku hali
  • Kafa karışıklığı
  • Baş dönmesi
  • İdrar renginde koyulaşma
  • Gözyaşında azalma
  • Cilt kuruluğu
  • Baş ağrısı

Kaynak:İlk Sayfa Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.