Uzmanlar uyarıyor: Oturduğunuz yerden hastalanmayın

Uzmanlar uyarıyor: Oturduğunuz yerden hastalanmayın

Değişen hayat tarzı ile çağın hastalıklarından olan Skolyoz'a ilişkin detaylar merak konusu. Uzmanlar konuya ilişkin uyarıyor.

Gelişen teknoloji ve değişen yaşam koşulları hayat tarzları, insanoğlunu basit gibi görülen hastalıklarla mücadele etmesine sebep oluyor. Bunlardan bir tanesi de Skolyoz hastalığı halk arasında kamburluk diye bilinen hastalık artan masa başı işler ve diğer etkenlerden dolayı artma gösterdiği söyleniyor. ? Peki, Skolyoz belirtileri nelerdir? Peki, Skolyozun oluşum sebepleri ve önleyici etmenleri nelerdir? Peki, Skolyoz hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir? Bu tür soruların cevaplarını sizler için şu şekilde derledik.

SKOLYOZUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

skolyoz-3.jpg

Uzmanların açıklamalarına göre, Skolyozun belirtileri, eğriliğin derecesine, yönüne ve yerine göre değişebilir. Skolyozun en sık görülen belirtileri şunlardır: “Omuzların, kalçaların veya belin bir tarafının diğerinden daha yüksek veya daha çıkık olması. Sırtta veya belde asimetrik bir kamburluk veya çukurluk olması. Başın vücudun ortasına göre kayması. Vücudun bir tarafının diğerine göre daha dolgun görünmesi. Duruşta eğrilik veya yamukluk olması. Giysilerin vücuda düzgün oturmaması. Sırtta veya belde ağrı, sertlik veya spazm olması. Solunumda veya kalp atışında zorluk olması. Sinir sistemi ile ilgili sorunlar olması” gibi etkenler olduğunu belirtiyor.

NE SEBEP OLUR?

Uzmanların açıklamalarına göre, “Skolyoz hastalığının kesin bir nedeni bilinmiyor. Bunun yanı sıra yapılan araştırmalara göre skolyoz hastalığının belli başlı nedenlerinden birisi de omurilik yaralanmaları ve enfeksiyonlarının yol açtığı görülüyor. Ayrıca ailesinde skolyoz öyküsü olan kişilerde de skolyoz oluşma riski vardır. Kızların ise erkeklerden daha yoğun bir skolyoz formuna sahip olmaları olasıdır. Kas zayıflığına neden olan genetik bozukluklar ve sinir sistemi bozuklukları da skolyoz hastalığının nedenleri arasında gösterilmektedir. Çoğu zaman bebeğin spinal kemiklerini de etkileyen bazı doğum kusurları skolyoz hastalığına neden oluyor.”

SKOLYOZ'UN TEDAVİSİ

skolyoz.jpg

Uzmanların açıklamalarına göre, Skolyozun tedavisi, eğriliğin derecesine, nedenine, ilerleme potansiyeline ve hastanın yaşına göre değişir. Hastalığın tedavisinde iki ayrı yöntem vardır. İşte o yöntemler şu şekilde; “20-40 derece arasında eğriliği olan ve büyüme çağında olan hastalarda, eğriliğin ilerlemesini önlemek için korse kullanılabilir. Korse, omurgayı destekleyen ve düzeltmeye çalışan sert bir plastik malzemeden yapılmış bir cihazdır. Korse, hastanın vücut ölçülerine göre özel olarak tasarlanır ve günde en az 16 saat giyilmesi gerekir. Korse tedavisi, büyüme tamamlanana kadar devam eder. Korse tedavisinin etkinliği, hastanın uyumuna, korsenin kalitesine ve doktorun önerilerine bağlıdır. 40 dereceden fazla eğriliği olan, korse tedavisine yanıt vermeyen, eğriliği ilerleyen veya solunum, kalp, sinir sistemi gibi sorunlara neden olan hastalarda, cerrahi tedavi uygulanabilir. Cerrahi tedavinin amacı, omurgayı düzeltmek, sabitlemek ve eğriliğin ilerlemesini durdurmaktır. Cerrahi tedavide, omurgaya metal çubuklar, vidalar, kancalar gibi implantlar yerleştirilerek, omurga istenilen şekle getirilir ve kemik grefti ile kaynatılır. Cerrahi tedavi, skolyozun nedenine, tipine ve yerine göre farklı tekniklerle yapılabilir. Cerrahi tedavinin riskleri, enfeksiyon, kanama, sinir hasarı, implant kayması, yara iyileşmesi sorunları, tekrarlayan eğrilik gibi komplikasyonları içerir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.