Uzmanlar uyarıyor: Kış aylarında meyve sebze tüketimini artırın

Uzmanlar uyarıyor: Kış aylarında meyve sebze tüketimini artırın

Uzmanlar bağışıklık sistemini güçlendirmek için doğru beslenmenin önemine dikkat çekiliyor. Konu hakkında Ulus’a konuşan Dr. Meltem Özen, “Kış aylarında meyve-sezbe tüketimini artırın” dedi.

Sonbaharın sonlarına yaklaştığımız bu dönemde, soğuk havaların etkisiyle hastalıklara karşı vücut direnci düştü. Hastalıklara karşı uyaran uzmanlar, bağışıklık sistemini güçlendirmek adına doğru beslenmenin mevsim geçişlerinde kritik rol oynadığını vurguluyor. Konuya ilişkin Ulus’a açıklamalarda bulunan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Meltem Özen, kış aylarına girerken güçlü bir bağışıklık sisteminin önemine dikkat çekerek sağlıklı beslenme ve vitamin takviyeleri konusunda uyarılarda bulundu. Vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin alınması için hayati öneme sahip olduğunu ifade eden Dr. Özen, “Her renk gıdayı bir arada tüketmek bağışıklık sistemimize katkı sağlar” dedi.

dr-meltem.jpg

“HER RENK GIDAYI BİR ARADA TÜKETİN”

Mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli faktörlerden birinin çeşitli ve dengeli beslenme olduğunu aktaran Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Meltem Özen, her renkten gıdanın beraber tüketilmesi gerektiğini şu sözlerle anlattı:

“Antioksidanlar vücudumuzun savunma mekanizmasını güçlendiren en önemli maddelerdir ve bunlar farklı renklerdeki sebze ve meyvelerde bolca bulunur. Turuncu sebzeler, örneğin havuç, yüksek miktarda beta-karoten içerir. Mor sebzeler, örneğin mor lahana ve patlıcan, flavonoidler açısından zengindir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, roka, ıspanak ve dereotu gibi bitkiler, vücudun bağışıklığını destekler. Bu yüzden her renk gıdayı bir arada tüketmek bağışıklık sistemimize katkı sağlar.”

mevsim-gecisleri-001.jpg

D VİTAMİNİ ALIMI ÖNEMLİ

Kış aylarında kişilerde, D vitamini eksikliğinin sıklıkla görüldüğünü ifade eden Dr. Özen, beslenme kadar önemli bir diğer konunun ise, vitamin seviyelerinin düzenli olarak kontrol edilmesi olduğuna söyledi. Özen, bağışıklık sistemini güçlendirmede D vitaminin etkisinin büyük olduğuna işaret etti. Mevsim geçişlerinde ve kış ayları boyunca vitaminlerin düzenli olarak alınması gerektiğini belirten Özen, şunları aktardı:

“D vitamini, vücudun bağışıklık sistemini destekleyen en önemli vitaminlerden biridir. Özellikle kış aylarında güneş ışığından yeterince faydalanamıyoruz, bu da D vitamini eksikliğine neden oluyor. Eksikliği bağışıklığın zayıflamasına yol açabileceği için, bu vitaminin düzenli ve günlük olarak takviye edilmesi çok önemlidir. Aylık yüksek dozlar yerine günlük düzenli dozlar daha faydalıdır.”

renki-gidalar.jpg

KONTROLLERİNİZİ İHMAL ETMEYİN

Bağışıklığı desteklemek adına yalnızca beslenme ve vitamin takviyesinin yeterli olmadığının altını çizen Dr. Özen, sağlık kontrollerinin düzenli bir şekilde yapılmasının büyük önem taşıdığını dile getirdi. Yıllık check-up’ların ihmal edilmemesi gerektiğine vurgu yapan Özen, “Eksik vitamin ve minerallerin tespit edilip takviye edilmesi, kış hastalıklarına karşı hazırlıklı olmanızı sağlar” diyerek cümlelerini noktaladı.

Kaynak:Ulus gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.