Uzmanlar uyarıyor: İnternet alışverişlerinde dikkat edin!
Ticaret Bakanlığı 2023 yılı içerisinde 58 e-ticaret firmasına 86 milyon 274 bin lira para cezası kesildiğini duyurdu. Durumu gazetemize değerlendiren e-ticaret uzmanı Tahir Otlu, vatandaşları kötü niyetli satıcılara karşı dikkatli olmaya çağırdı.
Ticaret Bakanlığı, mesafeli sözleşme ile faaliyet yürüten 58 ticari firmaya mevzuata aykırı eylemleri nedeniyle toplam 86 milyon 274 bin 994 lira idari para cezası uygulandığını duyurdu.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, teknolojinin hızlı gelişimi ve tüketici alışkanlıklarının değişimiyle birlikte mesafeli sözleşmelerin yoğun talep gördüğü belirtildi.
Gelişmelerin tüketici çıkarlarına zarar verebilecek problemleri beraberinde getirdiği vurgulanan yazıda, ilgili Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği hükümlerinin firmalar tarafından doğru bir şekilde uygulanmasının önemi vurgulandı.
İYİLEŞTİRMELER GEREKLİ
Gelişmeleri gazeteilksayfa.com’a değerlendiren e-ticaret uzmanı Tahir Otlu, sektörün gelişmesi için altyapı, güvenlik, mevzuat, lojistik ve eğitim gibi alanlarda iyileştirmeler yapılması gerektiğini söyledi.
E-ticaret sektörünün tam bir denetim mekanizması ile kontrol edilemediğini aktaran Otlu, “Tüketicilerin haklarını ihlal eden, yanıltıcı veya eksik bilgi veren, haksız rekabete yol açan, vergi kaçıran, sahte veya korsan ürün satan ve güvenli ödeme sistemleri kullanmayan e-ticaret siteleri hukuksuzlukların önünü açıyor” dedi.
YASAL BOŞLUKLAR GİDERİLMELİ
Mevcut sorunların çözülmesi için hem kamu kesiminin hem de sektör paydaşlarının iş birliği içinde olması gerektiğini vurgulayan Otlu şöyle devam etti:
“Hukuksuzlukların önüne geçmek için en başta e-ticaret mevzuatının güncellenmesi, yasal boşlukların giderilmesi ve denetim mekanizmalarının etkinleştirilmesi lazım. Ayrıca e-ticaret sitelerinin güvenlik protokollerine ve sertifikalara uygun olmaları, siber saldırılara karşı hazırlıklı olmaları ve teknolojik altyapılarının gelişmiş olması gerekiyor”
TÜKETİCİ GERİ BİLDİRİMLERİ
Mesafeli sözleşmeler ile ilgili tüketicilerden ve satıcılardan çeşitli geribildirimler aldıklarını söyleyen Otlu, “Tüketiciler genellikle mesafeli sözleşmelerin kendilerine sağladığı kolaylık, seçenek çeşitliliği, fiyat avantajı ve cayma hakkı gibi yönlerden memnun olduklarını belirtiyorlar. Ancak bazı tüketiciler mal veya hizmetin sipariş edilenden farklı veya eksik gelmesi, teslimatın gecikmesi, cayma hakkının kullanımında zorluk çıkarılması ve iade işlemlerinin aksamasından dolayı şikayetçi” ifadelerini kullandı.
GENEL İSTATİSTİKLER
2023 yılında Türkiye’de e-ticaret hacmi, bir önceki yıla göre yüzde 109,7’lik artışla 652,7 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu rakamın 309 milyar TL’si perakende sektöründen geldi. E-ticaret faaliyetinde bulunan işletme sayısı 287.421’e ulaşırken, e-ticaretin genel ticarete oranı yüzde 19,1 olarak kaydedildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.