Uzmanlar ebeveynleri uyardı: Düzenli diş kontrolleri önemli

Uzmanlar ebeveynleri uyardı: Düzenli diş kontrolleri önemli

Okullar açıldı, uzmanlardan arka arkaya uyarılar geldi. Çocukların diş sağlığı konusunda düzensiz beslenmeye karşı velilere seslenen doktorlar, beslenme çantasına lifli meyveler eklemeleri ve düzenli diş kontrollerinin yapılmasını öneriyor.

Okulların açılmasıyla birlikte milyonlarca öğrenci ders başı yaparken, uzmanlar velileri uyarıyor. Okullarda değişen yeme alışkanlıkları, düzensiz beslenme, özellikle ilkokul çağındaki çocukların diş sağlığına ciddi zararlar verebiliyor. Özellikle sabah ve akşam diş fırçalamanın önemine dikkat çeken uzmanlar, ebeveynlere beslenme çantalarına lifli meyveler eklemelerini öneriyor. Çocukların 6 ayda bir diş kontrolüne götürülmesi gerektiği vurgulanırken, rutin kontrollerin, çocukların sağlıklı dişlere sahip olmaları ve diş hekimi korkusunu yenmeleri açısından önemli olduğu belirtiliyor.

dis-2.jpg

DÜZENSİZ BESLENME OLUMSUZ ETKİLİYOR

Okulların açılmasıyla birlikte çocukların beslenme alışkanlıklarının değişebileceğine dikkat çeken uzmanlar, bu durumun diş sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceği konusunda ebeveynleri uyarıyor. Okul sürecinde yetersiz beslenme ve diş bakımı konusundaki eksiklikler, çocuklarda çürük oluşumunu artırıyor. Ebeveynleri uyaran diş hekimleri, çocuklara erken yaşta düzenli ağız bakımını öğretmenin kritik bir adım olduğunu hatırlatıyor. Özellikle sabah kahvaltı sonrası ve akşam yatmadan önce dişlerin fırçalanmasının, diş çürüklerini önlemenin en etkili yolu olduğu belirtiliyor.

dis-3.jpg

ABUR CUBURLAR DİŞ ÇÜRÜMELERİNE YOL AÇIYOR

Özellikle son yıllarda okul kantinlerinde sağlık açısından daha yüksek besin değerine sahip seçeneklerin satışa sunulması sevindirici bir gelişme olarak görülüyor. Taze meyveler ve sandviçler gibi besleyici alternatifler sayesinde, çocuklar kantinde daha sağlıklı seçimler yapabiliyor. Fakat tam manası ile sağlıklı yiyeceklere dönülmüş sayılmaz. Kantinde yer alan çikolata, bisküvi gibi abur cuburlar diş çürümelerine yol açıyor. O nedenle de uzmanlar, velilere, çocuklarını sağlıklı atıştırmalıklara yönlendirmeleri konusunda tavsiyelerde bulunuyor.

dissss.jpg

BESLENME ÇANTASINDA LİFLİ MEYVELER OLMALI

Çocukların okulda diş fırçalamaları çoğu zaman zor olsa da, uzmanlar bu noktada ailelerin ve öğretmenlerin hassas olmaları gerektiğini söylüyor. Öğretmenlerin, çocukları diş fırçalama konusunda tetikleyici olmaları gerekiyor. Ebeveynlerinde, çocuklarının beslenme çantalarına olası diş fırçalamama durumlarındaki açığı kapatabilmek adına, her daim elma gibi lifli meyveler koyması gerekiyor. Lifli gıdalar, ağız içinde dişlerin fiziksel temizliğine yardımcı olabilir. Fakat evde düzenli diş fırçalama alışkanlığının devam ettirilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Çocuklar, sabah kahvaltı sonrası ve özellikle yatmadan önce dişlerini fırçalayarak çürük riskini azaltabilir.

okullarda-beslenme.jpg

6 AYDA BİR DİŞ KONTROLÜ ŞART

Diş sağlığını korumanın en etkili yollarından biri olarak öne çıkan diş hekimi kontrolleri, çocuğun sağlıklı dişlere sahip olabilmesi açısından büyük öneme sahip. O nedenle de uzmanlar, çocukların 6 ayda bir diş hekimine götürülmesinin, ilerleyen yıllarda diş kayıplarının önüne geçmekte büyük bir etkisi olduğuna dikkat çekiyor. Bunun yanı sıra, çocukların diş hekimlerinden korkmamaları gerektiği söyleyen uzmanlar, düzenli olarak yapılacak kontrollerin onları bu sürece alıştıracağını belirtiyor.

Kaynak:Ulus gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.