Uzmanlar anlattı: Kızartma yağlarında tehlike
Uzmanlar, kızartma yağlarının türüne ve kullanım süresine dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Yüksek sıcaklıklarda uzun süre kaynayan yağlar, ciddi sağlık riskleri taşıyor.
Günümüzde yağların kızma süresi, kullanılan yağın türüne ve kalitesine bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Rafine yağlar daha yüksek sıcaklıklara dayanabilirken, doğal ve soğuk sıkım yağlar daha düşük sıcaklıklarda dumanlanmaya başlıyor. Fast food sektöründe kullanılan yağların kızma süresi, genellikle yüksek sıcaklıklara dayanabilen ve uzun süre kullanılabilen yağlar tercih edildiği için artmış olabileceği öngörülüyor.
UZUN SÜRE KAYNAYAN YAĞLAR TEHLİKE BARINDIRIYOR
Uzmanlar, uzun süre yüksek sıcaklıklarda kaynayan yağların ciddi sağlık riskleri taşıdığı konusunda uyarıyor. Uzmanlar, uzun süre yüksek sıcaklıklarda kaynayan yağların serbest radikaller ve trans yağ asitleri gibi zararlı bileşiklerin oluşumuna neden olduğunu ve bu bileşiklerin kanser, kalp hastalıkları ve diğer kronik hastalıklara yol açabildiğini kaydediyor.
FAST FOODDA KULLANILAN YAĞLAR
Fast food sektöründe kullanılan yağların kalitesi, hem tüketici sağlığı hem de gıdanın lezzeti açısından kritik öneme sahip. Uzmanlar, fast foodda kullanılan yağların dumanlanma noktasının yüksek olması gerektiğine ve trans yağ içermemesi gerektiğine dikkat çekiyor. Ayrıca, yağların belirli bir süre sonra değiştirilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, aynı yağın uzun süre kullanılmasının sağlık açısından zararlı bileşiklerin birikmesine neden olacağına vurgu yapıyor.
KIZARTMA YAĞI OLARAK ZEYTİNYAĞI KULLANILIR MI?
Zeytinyağı, sağlıklı yağ asitleri ve antioksidanlar içermesi nedeniyle kızartma için tercih edilebilir bir yağdır. Zeytinyağının dumanlanma noktası, diğer bazı kızartma yağlarına göre daha düşüktür. Bu nedenle, yüksek sıcaklıklarda kızartma yapmak için uygun değildir. Orta dereceli sıcaklıklarda yapılan kızartmalar için ise zeytinyağı oldukça sağlıklıdır ve lezzet katabilir. Ancak, yüksek sıcaklık gerektiren kızartmalar için alternatif yağlar tercih edilmelidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.