Uzmanından arabuluculuk sistemi değerlendirmesi: Sektör canlanır istihdam artar
Çevre Bakanı Mehmet Özhaseki’nin duyurduğu ‘Kentsel Dönüşümde Arabuluculuk’ projesini değerlendiren Gayrimenkul Uzmanı Ö. Sabri Yolaş, “Arabuluculuk birçok sorunun önüne geçecektir. Yeni projeler sektörü canlandırarak istihdam sağlar” dedi.
Geçtiğimiz hafta Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ‘Kentsel Dönüşümde Arabuluculuk’ projesinin hayata geçeceği duyurulmuştu. Gayrimenkul Uzmanı Ömer Sabri Yolaş, Gazetemize yaptığı özel açıklamalarla Bakan Özhaseki’nin müjdesini verdiği ‘Kentsel Dönüşümde Arabuluculuk’ projesini değerlendirdi. Yolaş, arabuluculuk sisteminin doğru bir proje olduğunu belirterek; “Arabuluculuk birçok sorunun önüne geçecektir. Yeni projeler sektörü canlandırarak istihdam sağlar” dedi. Ayrıca Yolaş, “Kentsel dönüşüm projelerinde belediyeler denetleyici olsun ve otoparkı olmayan yapılara ruhsat verilmesin. Kentsel dönüşümlerle inşaat sektöründe bulunan 500 kalem sektörde istihdam artacak ve sektördeki para akışı sağlanacak” diyerek denetimlere ve kentsel dönüşüm projelerinin sağlayacağı istihdam ve ticari hareketliliğe dikkat çekti.
BİRÇOK SORUNA ÇÖZÜM OLUR
“Kentsel dönüşümün sorunlarını çözmek için arabulucu sistemini geçirmesinin açıklanması İnşaat sektörünün olumlu etkileneceğini düşünüyorum” diyerek arabuluculuk sistemini olumlu bulan Gayrimenkul Uzmanı Yolaş, “Kentsel dönüşümdeki en büyük problem aynı binada bulunan şahısların birkaç tanesi yüzünden ciddi problemler ortaya çıkartması ve sonuç bulunmamasıdır. Bu problemlerin de önüne geçmenin en kolay ve ben temiz yolu bu işe devletin el atmasıdır. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarla kentsel dönüşümde arabuluculuk sistemine geçileceği söylendi. Önümüzdeki dönemlerde şehir merkezlerinin yeniden inşa etme hareketliliği artacaktır. Bu durumda şehirleri daha uzaklardaki şehir alanlara kurmak yerine mevcut şehirlerin için de dönüşümlerle kurulacağı görünüyor. Kentsel dönüşümler şehir merkezlerinde yaşanabilir daha keyifli daha akıllı ve daha yeni merkezler ortaya koyacaktır” ifadelerini kullandı.
BELEDİYELERE DENETİM İZNİ VERİLMELİ
Yolaş, şehirlerde bulunan başlıca sorunlar arasında gelen otopark sorununa dikkat çekerek: “Söz konusu kentsel dönüşümlerle müteahhitlerimizin yeni bölgelerde arsa arayışlarına girip konut üretimi yapmak yerine şehir merkezindeki mevcut yerleşmelerde konut üretmeleri anlamına geliyor. Kentsel dönüşümler ile bence şehir merkezlerindeki emlak fiyatlarının da daha güncel hale gelmesini sağlayacak. Bu anlamda şehir merkezlerinde eski evlerde oturan vatandaşlarımız da evlerinin yenilenmesi ile birlikte hem evlerinin değeri artacak. Kentsel dönüşümler ile vatandaşlarımız daha sağlıklı binalarda yaşayacakları için yaşam kaliteleri artacaktır. Bu projeler yapılırken lütfen belediyelere de denetleme görevi verilsin. Sağlıklı denetimlerle yeni projeler denetlensin. Bu denetlemeler ile kentsel dönüşüm projelerinde otopark olmayan binalara ruhsat verilmesin” uyarılarında bulundu.
İSTİHDAMA KATKI SAĞLAR
Gayrimenkul Uzmanı Ömer Sabri Yolaş, son olarak “Kentsel dönüşüm ile beraber şehir merkezlerindeki hareketlilik artacak. Bu da istihdamı yansıyacaktır. Artan ticari gelişmelerle istihdamda artacaktır. İnşaat sektörü her zaman söylediğimiz gibi ortalama 500 ayrı kalem sektörü etkileyen bir sektördür. Kentsel dönüşümlerle 500 kalem sektörde istihdam artacak ve sektördeki para akışı sağlanacaktır. Böylelikle bu hareketlilik ekonomiye de çok katkı sağlayacaktır” sözleri ile kentsel dönüşümün ekonomiye katkı sağlayacağını vurguladı.
Faruk Gökyurt/ www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.