Uzmanı uyardı: Ramazanda kafeinden uzak durun
Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Ertuğrul, Ramazanda kafeinli içeceklerin reflü hastalığını tetikleyeceğini belirterek, , “Ramazanda kafein içeren içeceklerden uzak durulmalıdır. Kafein denilince aklımıza sadece kahve gelmemelidir” dedi.
Reflüsü olup oruç tutmak isteyenlere iftarda yemek yeme sürelerini uzatıp az miktarda ve hafif beslenme önerisinde bulunan İSÜ Medical Park Gaziosmanpaşa Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Ertuğrul, mideye birden yüklenilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasına ‘reflü’ denildiğini ifade eden Prof. Dr. İbrahim Ertuğrul, “Bu durum normal bireylerde genellikle yemeklerden sonra olmak kaydıyla görülen fizyolojik bir olaydır. Ancak bu olay, hastada şikâyetlere yol açmışsa, yemek borusunda zedelenmeye yol açmışsa bunlara ‘reflü hastalığı’ adı verilmektedir” açıklamasında bulundu.
SIK AMA KÜÇÜK HACİMLİ YİYİN
İftar ve sahur arasında sık ama küçük hacimli yemek yemenin olabilecek şikâyetleri azaltacağına dikkat çeken Prof. Dr. Ertuğrul, “Yenilen gıdaların hacmi arttıkça içindekileri boşaltabilmek için mide daha fazla çalışmak zorunda kalacak ve böylece artan mide içi basıncı reflünün artmasına neden olacaktır” dedi.
“FAZLA YAĞ MİDEYİ YAVAŞLATIR”
İftarda yemeklerin yağ miktarının azaltılmasının oluşabilecek reflü şikâyetlerini belirgin olarak azaltacağını vurgulayan Prof. Dr. Ertuğrul, önerilerini şöyle sıraladı:
“Gıdalardaki yağ içeriğinin artması, mide boşalma süresini geciktirir. Fazla yağ, çoğunlukla midenin hareketliliğini yavaşlatır. Sonuçta mide içeriğinin midede daha uzun süre kalması ve mide içi basıncın uzun süre yüksek kalması, reflü riskinin artmasına neden olacaktır. İftarda yağdan zengin gıdaları azaltmanın; yağda kızartma yerine haşlama veya fırın yemeği, yemek hazırlarken tam yağlı seçenekler yerine yağı azaltılmış olanları tercih etmenin reflü semptomlarını belirgin olarak azalttığı hatırda tutulmalıdır.”
SAHURDAN HEMEN SONRA YATILMAMALI
Reflüsü olup oruç tutmak isteyenlerin mutlaka sahur da yapması gerektiğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Ertuğrul, “Fakat sahurdan sonra hemen yatılmamalı, en az 2 saat uzanılmamalıdır. Ayrıca yatarken de yatak başucu 15-20 cm kaldırılmış olmalıdır. Yastığın yüksekliğini artırmak yerine, boyun ağrısı olmaması açısından, kalçadan itibaren gövde ve baş kısım kaldırılmalıdır” ifadelerini kullandı.
DHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.