Uzman psikologlardan anne babalara uyarı: Bunu sakın yapmayın

Uzman psikologlardan anne babalara uyarı: Bunu sakın yapmayın

Mamak Ahmet Yesevi Ortaokulu’nda konferans veren İlksayfa editörleri Uzman Psikolog Rabia Görgün ve Uzman Psikolog Sümeyye Özcan, anne babalara çocuklarına nasıl davranmaları gerektiği konusunda çok önemli uyarılarda bulundu.

www.gazeteilksayfa.com editörleri Uzman Psikolog Rabia Görgün ve Uzman Psikolog Sümeyye Özcan, Mamak Ahmet Yesevi Ortaokulu’nda verdikleri konferansta anne babalara çocuklarına özellikle sınav dönemlerinde nasıl davranmaları gerektiği konusunda çok önemli uyarılarda bulundu.

“Sınava hazırlanan çocuklara nasıl yaklaşalım” sorusuna cevap arayan ailelere ışık tutmak amacıyla Başkent’te okullarda bir dizi eğitim çalışması yapan www.gazeteilksayfa.com editörleri Uzman Psikolog Rabia Görgün ve Uzman Psikolog Sümeyye Özcan’ın bu haftaki durakları Mamak’taki Ahmet Yesevi Ortaokulu’ydu.

14.jpg

“BU 3 CÜMLEYİ SAKIN KULLANMAYIN”

Mamak Ahmet Yesevi Ortaokulu’ndaki konferansta, her eğitim öğretim yılında gündeme gelen ve aileleri bir hayli zorlayan soru ve sorunlar masaya yatırıldı.

Uzman Psikolog Rabia Görgün, özellikle sınav dönemlerinin çok hassas olduğunu, bu dönemlerde çocuklara yaklaşımda çok dikkatli olunması gerektiğini anlatırken, şunları kaydetti: “Sınava hazırlanan çocuklara bu 3 cümleyi sakın kullanmayın; 1. ders çalış, 2. çocuğunuzu kimseyle kıyaslamayın, 3. sınav hazırlığında o kadar para harcadım ki. Asıl yapmamız gereken desteği arttırmaktadır. Biz senin şu başarılarını biliyoruz daha önce daha büyük sınavları aştın. Bu cümleleri söylediğimizde zaten o çocuk başarısız olsam da ailem benim yanımda mesajını alacaktır. Çocuklarımızı her zaman pozitif cümleler üzerinden rahatlatmalıyız.”

“BEKLENTİLERİNİZİ GERÇEKÇİ BİR DÜZEYDE TUTUN”

Sınava girecek çocukların durumu ile ailelerin beklentilerinin uyuşması gerektiğini ifade eden Rabia Görgün, “Sınav beklentiniz aynı olmaz ise çocuk başarılı olamaz. Sınava girecek olan çocukla sizin beklentileriniz uyuşmalı. Çocuklardan desteğimizi hiç esirgememeliyiz. Çok baskı aileden nefret ettirir, sonuçta çocuklarınız sınavı kazanabilir ama ailesini kaybeder” dedi.

13.jpg

‘KAYGIYI DOĞRU YÖNETELİM’

Uzman Psikolog Sümeyye Özcan ise, sınav süreçlerinde kaygının doğru yönetilmesinin önemini anlattı. Özcan, “Sınav kaygısını iki ayrı boyutta inceleyebiliriz. İlk boyutu düşünceler: Mesela sınav sonucunun ne olacağı ve sonrası için yaşayacaklarınıza yönelik olumsuz düşünce ve beklentiler çocuğu kaygılandırabilir. ‘Başarılı olamayacağım, çevremdekileri hayal kırıklığına uğratacağım’ şeklinde olumsuz düşünceler, zihninde dönüp durabilir. Gördüğünüz gibi kaygı geleceğe dair olumsuz düşüncelerle şekillenen bir duygu hali, şuanda gerçekleşmiyor yani hepsi geleceğe dair. İkinci boyutu ise yoğun fiziksel duyumsama halidir. Kaygı hali endişe verici düşüncelerle yükselmeye başladığında bedensel duyumsamalar eşlik etmeye başlar. Nedir bedensel duyumsama? Örneğin; sınavla ilgili kaygı yaşayan çocuğunuzda mide bulantısı, kalp çarpıntısı, titreme ve nefes alamama gibi durumlar oluşabilir. Ve bunlar göz ardı edilmemelidir” diye konuştu.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.