Uzay tabanlı elektrik şebekesi kuruluyor

Uzay tabanlı elektrik şebekesi kuruluyor

ABD merkezli Star Catcher, dünyanın ilk uzay tabanlı elektrik şebekesini kurmak için çalışmalarını sürdürüyor. Deneme amaçlı ilk uydunun Aralık 2025'te gönderilmesi bekleniyor.

Uzayda hava durumu engeline takılmadan Güneş'ten daha fazla enerji toplanabildiğinden, son yıllarda bu enerjiyi yeryüzüne göndermeye yönelik çalışmalar hız kazandı.

Florida merkezli Star Catcher ise uzayda topladığı enerjiyi diğer uzay araçlarına göndermeyi amaçlayan bir çalışma başlattı.

Planlanan uzay tabanlı elektrik şebekesi, alçak Dünya yörüngesine uydular yerleştirerek Güneş'ten gelen enerjiyi yoğunlaştırıp diğer araçların güneş panellerine gönderecek.

UYDULAR BİR EV KADAR GÜÇ KULLANACAK

Halihazırda alçak Dünya yörüngesindeki ortalama bir uydu, Güneş'ten yaklaşık 1000-1500 watt enerji üretiyor. Ayrıca Star Catcher uyduların bir ev kadar güç kullanacağını öne sürüyor.

New Atlas, TechCrunch, Space.com, Star Catcher'dan derlenen bilgilere göre, şirket, uzay araçlarının doğrudan Güneş'ten elde edeceklerinden 5 ila 10 kat daha fazla enerji üreteceklerini iddia ediyor.

Star Catcher, müşterileriyle ihtiyaç duydukları enerji miktarı, yoğunluğu ve sıklığı üzerinden yıllık bir sözleşme imzalamayı planlıyor.

Şebekedeki tek bir uydunun aynı anda birden fazla araca enerji göndermesi bekleniyor. Deneme amaçlı ilk uyduyu Aralık 2025'te fırlatacağı öngörülen şirketin nihai hedefi 200 uyduya ulaşmak.

Şirket tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Uydu operatörleri konuşlandırıldıktan sonra ortak bir altyapı zihniyetine geçebilir ve güç tüketimi uyduların yanlarında getirdiği şeylerle kısıtlanmaz."

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.