Uyku bozukluklarının baş nedeni: Melatonin hormonu hakkında bilinmesi gerekenler...

Uyku bozukluklarının baş nedeni: Melatonin hormonu hakkında bilinmesi gerekenler...

Beyin tarafından üretilen Melatonin hormonu, doğal uyku-uyanıklık döngüsünü düzenlemeye yardımcı olur. Peki, Melatonin seviyesinin azalması halinde yapılması gerekenler neler? İşte detaylar...

Beyin tarafından üretilen ve epifiz bezi tarafından salgılanan Melatonin hormonu, doğal uyku-uyanıklık döngüsünü düzenlemeye yardımcı olur. Melatonin seviyesi karanlıkta artar ve aydınlıkta azalır, bu da vücudun biyolojik saatini ve uyku düzenini kontrol eder.

Melatonin, vücudun iç saatini düzenleyerek uyku-uyanıklık döngüsünü kontrol eder. Bu nedenle, uykuya dalmayı ve derin uykuya geçişi kolaylaştırır. Öte yandan seyahat edenler veya gece vardiyasında çalışanlar, vücut saatlerini yeniden ayarlamak için melatonin takviyesi kullanabilirler.
Melatoninin bir diğer özelliği ise serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı azaltmaya yardımcı olan güçlü bir antioksidan olmasıdır. Melatonin, bağışıklık sistemi fonksiyonlarını düzenleyebilir ve inflamasyonu azaltabilir.

UZMANLAR KISA SÜRELİ TAKVİYELERİ ÖNERİYOR

Uzmanlar, kısa süreli melatonin takviyesinin, uykusuzluk ve diğer uyku bozukluklarının tedavisinde etkili olabileceğini belirtiyorlar. Öte yandan Melatoninin bazı kişilerde baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı ve uyku hali gibi yan etkilere neden olabileceğini de belirten uzmanlar, takviyeleri uyumadan 30-60 dakika önce almayı öneriyor.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.