Türkiye, üretimde ve ihracattan öncü ülkelerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Sebzeden meyveye, un ve makarnadan, kuru yemişlere kadar pek çok üretimi yurt dışına ihracat ediyoruz. Ancak, tüm dünyayı vuran Covid-19 ile birlikte gelen pandemiden sonra bozulan enflasyon ortamıyla birlikte, dünya birincisi olduğumuz ürünlerde dahi en ucuz tüketen ülke olmak bir tarafa, bazı ürünlerde en pahalı tüketen ülke olduk. İstatistiklere göre ise Türkiye yıllık 25 milyon tonla ile dünyanın en fazla meyve üreten dördüncü ülke konumunda.
Üreten Türkiye, pahalı tüketen yine Türkiye: Bolluk var ucuzluk yok
![Üreten Türkiye, pahalı tüketen yine Türkiye: Bolluk var ucuzluk yok 1](https://cdn.gazeteilksayfa.com/gallery/1887_1.jpg)
![Üreten Türkiye, pahalı tüketen yine Türkiye: Bolluk var ucuzluk yok 2](https://cdn.gazeteilksayfa.com/gallery/1887_2.jpg)
ŞAMPİYON OLDUK
Gıda üretiminde liderlik, ilk 3 veya ilk 4 gibi önde gelen sıralamalarımız bulunsa da ‘en pahalı’ olma rekorumuzu da elimizde bulunduruyoruz. Makarnayı bizden ithal eden İngiltere, üretime sahip olduğumuz bu ürünü vatandaşına bizden çok daha ucuza sattı. İngilizler, makarnanın 500 gramını 0,8 paunt fiyatla satın alıyor ve kilosuna TL karşılığı olarak 32-34 lira ödüyor. Türkiye’de ise aynı ürünün fiyatı 40 lirayı buluyor. Yine bir kilogram Türk markası salçanın kilogram fiyatı Türkiye’de 70 lirayı bulurken, Almanya’da 1 avro, yani 35 lira civarında satışa sunulabiliyor.
![Üreten Türkiye, pahalı tüketen yine Türkiye: Bolluk var ucuzluk yok 3](https://cdn.gazeteilksayfa.com/gallery/1887_3.jpg)
TÜRKİYE TÜM AVRUPAYA BEDEL
Ülkemiz, neredeyse tüm Avrupa kadar hayvan varlığını elinde bulunduruyor. Türkiye’de, 55 milyona yakın küçükbaş ve 18 milyon 36 bin adet de büyükbaş var. Avrupa ülkelerinde ise büyükbaş sayısı 78 milyon civarında. Büyükbaş hayvancılıkta AB ülkeleri arasında ilk sırayı 17 milyon 330 binle Fransa alırken, onu en yakın 11 milyon 39 binle Almanya, 6 milyon 649 binle İrlanda, 6 milyon 576 binle İspanya ve 6 milyon 378 binle Polonya ve 6 milyon 280 binle İtalya izledi.
Böylece Türkiye, AB üyesi ülkelerle karşılaştırıldığında büyükbaş hayvan varlığında zirvede yer aldı. AB ülkelerinde küçükbaş hayvan sayısı ise 2021 yılında toplam 71,5 milyon olarak tespit edildi.
![Üreten Türkiye, pahalı tüketen yine Türkiye: Bolluk var ucuzluk yok 4](https://cdn.gazeteilksayfa.com/gallery/1887_4.jpg)
MEYVE ÜRETİMİNDE 4’ÜNCÜYÜZ
Türkiye’de yıllık 25 milyon ton meyve üretiliyor ve ülkemiz bu sayıyla dünyada 4. olarak yer alıyor. Dünyanın en fazla meyve üreten ülkesi ise Çin oldu.
![Üreten Türkiye, pahalı tüketen yine Türkiye: Bolluk var ucuzluk yok 5](https://cdn.gazeteilksayfa.com/gallery/1887_5.jpg)
Çin’de yıllık, 253,9 milyon ton meyve üretiyor. Yıllık 107,9 milyon ton üretimle Hindistan ikinci, yıllık 39,8 milyon ton üretimle Brezilya üçüncü konumda bulunuyor.
![Üreten Türkiye, pahalı tüketen yine Türkiye: Bolluk var ucuzluk yok 6](https://cdn.gazeteilksayfa.com/gallery/1887_6.jpg)
19 TARIM ÜRÜNÜNDE İLK 4’TEYİZ
Türkiye, dünyada 19 tarım ürününün üretiminde ilk dörtte bulunuyor. Ülkemiz fındık, kiraz, incir, kayısı ve ayva üretiminde dünyada birinci; elma, Antep fıstığı, karpuz, kavun, salatalık, keçiboynuzu üretiminde dünyada ikinci; mandalina, çilek, armut, vişne üretiminde dünyada üçüncü sıradadır. 2023 itibarıyla bal, et ve süt ürünleri, sebze, mantar, peynir, tütün, tereyağı dâhil birçok kategoride 452 coğrafi işaretimiz yer alıyor.
![Üreten Türkiye, pahalı tüketen yine Türkiye: Bolluk var ucuzluk yok 7](https://cdn.gazeteilksayfa.com/gallery/1887_7.jpg)
DOMATESİN YÜZDE 7’Sİ TÜRKİYE’DEN
Türkiye’nin yıllık domates üretimi 2023’te 13,5 milyon ton olurken, ülkemiz Çin ve Hindistan’ın ardından dünyanın en büyük üçüncü üreticisi konumunda yer alıyor. Avrupa ve Rusya ise en fazla domates ihraç ettiğimiz ülkeler arasında bulunuyırç. Üretim fazlasına rağmen Türkiye’de domates fiyatı, ürünün bollaşmasına rağmen 35 ile 60 lira arasında satılıyor. Türkiye’den domates ithal eden Rusya’da 1 kilogram domatesin fiyatı 151 ruble... Yani 52 Türk lirası seviyesinde... Almanya’da ise 1 kilogram domates 1,4-1,5 avro. Yani 45-50 TL bandında.
![Üreten Türkiye, pahalı tüketen yine Türkiye: Bolluk var ucuzluk yok 8](https://cdn.gazeteilksayfa.com/gallery/1887_8.jpg)
BALIKTA VE HAYVAN SAYISINDA DURUM
Türkiye, 600 bin ton balık üretimiyle önemli bir yere sahipken, yetiştiricilikte ise dünyanın en büyük teşvikleri Türk balıkçısına veriliyor. 2023 yılında 271 bin 488 ton ihracat yapıldı. Yaklaşık 2 milyar dolar ihracat geliri elde edildi. Türk balık üreticileri, dünya ihracatında 26’ncı sırada konumlanıyor. Türkiye’de tüketilmeyen birçok su ürününde de ihracat kalemleri mevcut.