UKON’dan çarpıcı rapor: Sadece 4 ay kazançlı çıktılar

UKON’dan çarpıcı rapor: Sadece 4 ay kazançlı çıktılar

Ulusal Kırmızı Et Konseyi 2023 yılı kırmızı et sektörü değerlendirme raporunda et fiyatlarında yaşanan artışın nedenleri sıralanarak kırmızı et sektörüne yönelik çözüm önerileri aktarıldı.

Ulusal Kırmızı Et Konseyi 2023 yılı kırmızı et sektörü değerlendirme raporunda gıdaya erişimde dışa bağımlılığın en aza indirildiği üretim modellerinin oluşturulması ve buna ivedilikle uyulması gerektiğinin altı çizilerek kırmızı et üzerinde uzun vadeli ve entegre planlamalar yapılması gerektiği belirtildi. 2023’te kırmızı et sektörünün gündemindeki başlıca konuların fiyat dalgalanmaları, kuzu etinin sığır eti yanında büyük oranda değer kaybı ve besi materyali fiyatlarındaki artış olduğu açıklandı. Ulusal Kırmızı Et Konseyi 2023 yılı değerlendirme raporunda öne çıkan başlıklar şu şekilde sıralandı:

et.jpg

KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIKTA DESTEK LAZIM

Rapora göre kuzu eti kesim fiyatının sığır etinden her zaman daha yüksek olduğu; fakat 2022 yılı başından itibaren düşerek aradaki makasın açıldığına dikkat çekilerek bunun kırmızı et üretimi içerisinde küçükbaş etinin payını yükseltmeyi hedefleyen hayvancılık politikaları için büyük risk olduğu açıklandı. Küçükbaş hayvancılığa yönelik alınması gereken önlemler ise başta meraların korunması, iyileştirilmesi ve yönetilmesi, çoban sorununun çözümüne ilişkin çalışmaların etkinleştirilmesi, küçükbaş eti tüketimin ve üretiminin özendirilmesi ve teşvik edilmesi gibi konulara ciddiyetle ağırlık verilmesi olarak sıralandı.

et2.jpg

ÜRETİCİ BU YIL SADECE 4 AY KAZANDI

Raporda 2023 yılında sığır eti fiyatlarında son beş yıl içerisinde görülmemiş bir artışın yaşandığı belirtilerek, karkas sığır eti fiyatlarının maliyet ve yem fiyatları ile karşılaştırmalı tablosuna yer verildi. Tabloya göre karkas kesim fiyatlarında üreticinin sadece nisan, mayıs, haziran ve temmuz aylarında kazançlı çıktığı; ağustos ayı itibariyle maliyetlerin arttığı fakat bunun kesim fiyatlarına yansımadığının altı çizildi. Genel olarak da son iki yıl içinde kesim fiyatlarının besi maliyetinin altında kalarak üreticinin zarar ettiği belirtildi.

et3.jpg

KENDİ KENDİNE YETEN ÜRETİM LAZIM

Raporda son olarak besi maliyetlerinin yem maliyetlerinin üstüne çıktığı ve dişi damızlık hayvan sayısını arttırmanın gayreti içerisine girilerek; Türkiye’de kendi kendine yeten bir et üretimi için üretimde yenilikçi bir eylem planına ihtiyaç duyulduğu aktarıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.