UEFA Avrupa Ligi şampiyonları listesi

UEFA Avrupa Ligi şampiyonları listesi

2022-2023 futbol sezonunda Fenerbahçe ve Trabzonspor Uefa Avrupa Ligi’nde mücadele ediyor. Peki, UEFA Avrupa Ligi şampiyonları listesinde hangi takımlar var?

Uefa Ülkeler sıralamasında Türkiye 12. sırada bulunuyor. Sezon sonunda ilk 10’a yerleşmemiz Şampiyonlar Ligi’ne direkt takım göndermemiz açısından önemli. Karşınızda, UEFA Avrupa Ligi şampiyonları listesi…Peki, UEFA Avrupa Ligi şampiyonları listesinde hangi takımlar var?

uals-3.jpg

1971’DEN GÜNÜMÜZE UEFA ŞAMPİYONLARI

1971-72 sezonunda Uefa Kupası'nın ilk şampiyonu Tottenham olurken, Liverpool ve Feyenoord sonraki iki şampiyon olmuştur. Sırasıyla Borussia Mönchengladbach, Liverpool, Juventus, PSV Eindhoven, Mönchengladbach, Eintracht Frankfurt, Ipswich Town, Göteborg, Anderlecht, Tottenham şampiyon olurken 1984-85 ve 1985-86 sezonlarında ilk kez üst üste Real Madrid kazanmıştır. 1986-87 sezonunda Göteborg sonrasında Bayer Leverkusen, Napoli, Juventus, İnter, Ajax, Juventus, İnter, Parma, Bayern Münih, Schalke, İnter ve Parma kazanmıştır.

uals-1.jpg

2000 YILINDA GALATASARAY KAZANDI

1999-2000 sezonunda Galatasaray kupayı müzesine götürerek Türkiye’ye büyük gurur yaşatırken, sonrasında Liverpool, Feyenoord, Porto, Valencia, CSKA Moskova kazanmış, 2005-06 ve 2006-07 sezonlarında üst üste iki kez Sevilla kupayı kazanan ekip olmuştur. Sonraki iki sezon Zenit ve Shakhtar mutlu sona ulaşmıştır. 2009 yılı itibariyle UEFA Kupasının yeni adı UEFA Avrupa Ligi olarak değiştirilmiştir ve yeni adıyla ilk kazanan Atletico Madrid olmuştur. Sonrasında Porto, Atletico Madrid ve Chelsea kazanmış sonraki üç sezon üst üste İspanyol ekip Sevilla kupayı müzesine götürmüştür. 2016-17 sezonunda Manchester United, Atletico Madrid, Chelsea, Sevilla, Villarreal kazanmıştır. Geçtiğimiz 2021-22 sezonunda son şampiyon Eintracht Frankfurt olmuştur.

uals-2.jpg

EN ÇOK KAZANAN SEVİLLA

Toplamda Sevilla 6 kez ile kupayı en çok kazanan ekip olurken, 3 kez ile Atletico Madrid, Liverpool, İnter, Juventus sıralanmıştır. Eintracht Frankfurt, Chelsea, Porto, Feyenoord, Parma, Göteborg, Real Madrid, Tottenham, Borussia Mönchengladbach ise 2’şer kez şampiyon olmuştur. Kupayı 1 kez kazananlar ise; Villarreal, Manchester United, Shakhtar, Zenit, CSKA Moskova,Valencia, Galatasaray, Schalke, Bayern Münih, Ajax, Napoli, Bayer Leverkusen, Anderlecht, Ipswich Town ve PSV Eindhoven olmuştur. Kupayı en çok kazanan Teknik Direktör ise 4 kez ile İspanyol hoca Unai Emery olurken arkasından 3 kez ile Trapattoni gelmektedir.

Mert Dokuzoğlu / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum