Türkiye’nin internetle sınavı: İnternet kullanım sıklığı tüm hayatımıza yansıdı
Hane halkı bilişim teknolojileri kullanım araştırması sonuçlarına göre; 2023 yılında evden İnternete erişim imkânı olan hanelerin oranı bir önceki yıla göre 1,4 puan artarak %95,5’e yükseldi.
Dünyada hızla tırmanan internet kullanım oranları Türkiye hane halkında da etkisini gösterdi. Neredeyse internet girmeyen ev kalmadı. Teknoloji çağının bu hızda ilerlemesi faydalarının yanında çeşitli problemleri de beraberinde getirebilir. Uzmanlar özellikle çocukların internete erişim noktasında yasal düzenlemelere gidilmesi gerektiğini bildiriyor.
İNTERNET KULLANAN BİREY SAYISI DA ARTTI
İnternet kullanım oranı, 16-74 yaş grubundaki bireylerde 2022 yılında yüzde 85,0 iken 2023 yılında yüzde 87,1 oldu. Cinsiyet ayrımında 2023 yılında İnternet kullanım oranı; erkeklerde yüzde 90,9, kadınlarda yüzde 83,3 olarak gözlendi.
KAMUDA KOLAYLIĞI DA BERABERİNDE GETİRDİ
Son 12 ay içinde özel amaçla resmi makamların web sitelerini ve uygulamalarını kullanan ve İnternet üzerinden kamu hizmetlerinden yararlanan bireylerin oranı yüzde 73,9 oldu. E-devlet hizmetlerini kullanım amaçları arasında, yüzde 69,6 ile resmi makamlar veya kamu hizmetleri tarafından kendisi hakkında saklanan kişisel bilgilere erişme ilk sırayı aldı. Bunu, yüzde 51,3 ile kamu kurumlarından veya kamu hizmetlerinden bir randevu alma veya rezervasyon yaptırma ve yüzde 48,2 ile kamu kuruluşlarına ait web sitelerinden bilgi edinme takip etti.
İNTERNETTEN ALIŞVERİŞ REVAÇTA
Son 12 ayda İnternet kullanan bireylerin İnternet üzerinden özel kullanım amacıyla mal veya hizmet satın alma ya da sipariş verme (e-ticaret) oranı, 2022 yılında yüzde 46,2 iken 2023 yılında yüzde 49,5 oldu. Cinsiyete göre İnternet üzerinden mal veya hizmet satın alma ya da sipariş verme oranı erkeklerde yüzde 52,4 kadınlarda yüzde 46,6 oldu. Bu oran, en son mal veya hizmet satın alma ya da sipariş verme zamanlarına göre incelendiğinde; bireylerin yüzde 38,0'ının son 3 ay içinde (2023 yılı ilk 3 ayı) mal veya hizmet satın aldığı ya da sipariş verdiği görüldü.
E-AVM DÖNEMİ
İnternet üzerinden 2023 yılının ilk 3 ayı içerisinde mal veya hizmet satın alan ya da sipariş veren bireylerin yüzde 75,5'i giyim, ayakkabı ve aksesuar satın aldı. Bunu, yüzde 47,6 ile lokantalardan, fast food zincirlerinden, catering şirketlerinden yapılan teslimatlar, yüzde 37,1 ile gıda ürünleri, yüzde 32,2 ile kozmetik, güzellik ve sağlık ürünleri ve yüzde 28,8 ile temizlik ürünleri, kişisel bakım malzemeleri takip etti.
Bu bireyler cinsiyete göre incelendiğinde; erkeklerin yüzde 69,3'ü giyim, ayakkabı ve aksesuar, yüzde 48,9'u lokantalardan, fast food zincirlerinden, catering şirketlerinden yapılan teslimatları ve yüzde 37,2'si gıda ürünleri alışverişleri dikkat çekti. Kadınların yüzde 81,7'si giyim, ayakkabı ve aksesuar, yüzde 46,4'ü kozmetik, güzellik ve sağlık ürünleri ve yüzde 46,4'ü lokantalardan, fast food zincirlerinden, catering şirketlerinden yapılan teslimatları satın aldı.
EVLERİMİZ ARTIK BİRER SİNEMA
İnternet üzerinden 2023 yılının ilk 3 ayı içerisinde mal veya hizmet satın alan ya da sipariş veren bireyler satın aldığı veya abone olduğu dijital içeriklere göre incelendiğinde, bu bireylerin yüzde 30,7'si film veya dizi izleme hizmeti satın aldı. Bunu, yüzde 30,1 ile müzik dinleme veya indirme hizmeti ve yüzde 17,7 ile yazılımları indirme takip etti. Dijital ortamda film satın alma oranları ise bize evlerimizin adeta artık birer sinemaya dönüştüğünü gösterdi.
BİLETLER İÇİN GİŞEYE GEREK YOK
İnternet üzerinden 2023 yılının ilk 3 ayı içerisinde mal veya hizmet satın alan ya da sipariş veren bireyler satın aldığı çevrimiçi hizmetlere göre incelendiğinde ise, bu bireylerin yüzde 25,0'ı web sitesi veya uygulama üzerinden ulaşım hizmeti (otobüs, tren, uçak ve gemi bileti) satın aldı. Bunu yüzde 15,2 ile İnternet veya mobil telefon bağlantı aboneliği ve yüzde 13,5 ile kültürel etkinliklere (sinema, tiyatro, konser, fuar vb.) bilet alımı izledi. Tüm bu gelişmeler ışığında, bilet almak için gişeye gitme olayı tarihe karışacak gibi görülüyor.
ÇOCUKLARA DİKKAT
İnternet kullanım oranlarının artması, birçok olumlu etkiye sahip olabilir, ancak özellikle çocuklar üzerinde potansiyel olumsuz etkilere de neden olabilir. İnternet, çocukların zamanlarını etkili bir şekilde yönetmelerini zorlaştırabilir. Oyunlar, sosyal medya ve diğer çevrimiçi aktiviteler, çocukların ev ödevleri, spor veya diğer önemli aktiviteler için zaman ayırmalarını engelleyebilir. İnternet, bilgiye kolay erişim sunar, ancak aynı zamanda yanlış veya yanıltıcı bilgilere de erişim sağlar. Çocuklar, yanlış bilgilere maruz kalarak yanlış bilgilenme riski altında olabilirler. İnternet, çocukların zihinsel sağlığını olumsuz etkileyebilir. Sosyal medya üzerindeki mükemmeliyetçilik, vücut imajı sorunları ve sosyal karşılaştırmalar, çocukların özsaygılarını etkileyebilir. İnternet kullanım süreleri çocuklar üzerinde olumsuz sonuçlar doğururken yetişkinler için de benzer problemler teşkil ediyor.
Faruk Gökyurt/ www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.