Türkiye'nin ilk 'Kelime Müzesi' başkentlilerden yoğun ilgi görüyor

Türkiye'nin ilk 'Kelime Müzesi' başkentlilerden yoğun ilgi görüyor

Ankara’da 3 ay önce açılan ve Türkiye’de ilk olan “Kelime Müzesi” yoğun ilgi görüyor. Başkentliler kelimelerin anlamlarını ve yolculuklarını görebilmek için müze önünde kuyruk oluşturuyor.

Yazar Şermin Yaşar tarafından, Türkçe kelimelerin, deyim ve atasözlerinin anlamını, kelimelerin yolculuklarını özellikle çocuklara ve gençlere öğretmek amacıyla kurulan ve Türkiye’nin ilk ‘Kelime Müzesi’ olarak adlandırılan müze, başkentlilerden yoğun ilgi görüyor.

Kelime Müzesi nerede?

Ankara Kalesi’nde, Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nin karşısında yer alan, geçmiş yıllarda zahire ve tiftik ambarı olarak kullanılan dört katlı yapı, 1.5 yıl süren restorasyon çalışmasıyla müze haline getirilerek 26 Eylül Dil Bayramı’nda Kelime Müzesi olarak açıldı. Şermin Yaşar’ın ‘Türk diline vefa borcu’ olarak kurduğu müze ile ilgili Müze Sorumlusu Kerem Çufalar ile konuştuk. Çufalar, “Ana dilimize yaklaşmak, ana dilimizin farkındalığını artırmak için oluşturuldu. Kurulduğu günden bugüne kadar 35 binin üzerinde ziyaretçi geldi. İlgi ve alaka çok fazla ” dedi.

7a50ca9b-562b-40d4-b57b-e512e26bb71a-2.jpg

DENEYİM VE FARKINDALIK MÜZESİ

Çufalar, “Kelime Müzesi Türkçeye, Türk diline ait, Türkçeye ilk defa somut anlamda dokunabildiğiniz bir müze. Bu müzede daha önce kullandığınız, duyduğunuz veya hiç duymadığınız kelimeleri, birbirine akraba olan kelimeleri görebiliyorsunuz. Türkçenin ne kadar engin, zengin ve kullanıldığında ne kadar güzel bir dil olduğunu fark edebileceğiniz bir müze. Aslında bir deneyim ve farkındalık müzesi diyebilirim” ifadelerini kullandı.

whatsapp-image-2022-12-19-at-11-22-54.jpeg

“ANA DİLİMİZE YAKLAŞMAK İÇİN KURULDU”

“Dilimizde 616 binin üzerinde kelime olduğunu biliyoruz” diyen Çufalar, bunların birçoğunun Fars, Arap ve diğer dillerden dilimize geçen kelimeler olduğunu vurguladı. Çufalar, “Günlük hayatta kullandığımız bazı kelimeler artık yerini doğrudan İngilizce kelimelere, doğrudan başka dillerdeki kelimelere bırakıyor veya biz dilimizden uzaklaşmaya başlıyoruz. Biz ana dilimizden ne kadar uzaklaşmaya başlarsak bizim için o kadar kötü. Bu sebeple Kelime Müzesi’ni ana dilimize yaklaşmak, ana dilimizin farkındalığını artırmak, onu sevmek, dokunmak için açtık diyebiliriz” dedi.

whatsapp-image-2022-12-19-at-11-22-33-7.jpeg

KELİMELERİN YOLCULUKLARINA ŞAŞIRIYORLAR

Çufalar, müzeye gelerek ziyaret eden çocuklar, yetişkinler ve yaşlıların kelimelere şaşırarak baktıklarını ve bu durumun dikkat çektiğini söyleyerek, bunun sebebini şöyle aktardı: “Çünkü burada günlük hayatta bildikleri ve kullandıkları kelimelerin yolculuklarını görebiliyorlar. Birbirleri ile bağlantısını görebiliyorlar. Dolayısıyla beklemedikleri yerden vurmaya çalışıyoruz. Açıkçası içeride esprili bir dilde var. Bunun sebebi de hem çocukların hem yetişkinlerin hem de yaşlıların anlayabileceği kelimelerin bir arada olması” şeklinde konuştu.

whatsapp-image-2022-12-19-at-11-22-33-5.jpeg

KELİME MÜZESİ NE DEMEK?

Müzenin önünden geçen kişilerin ‘Kelime Müzesi ne demek? İçeride ne var’ diye soruları Çufalar, şöyle cevapladı: “Kelime Müzesi etimolojik bir müze. Kelimelerin yolculuklarını anlatıyoruz ama bunu görsel sanatlarla da işleyip insanlara sunuyoruz. İçeride modern sanat sergisi de var heykel sergisi de. Biz kelimelerin yolculuklarını sanatla, heykelle, resimle birleştirip daha göze hitap eden bir şekilde insanlara anlatmaya çalıştık. Çünkü bazı kavramlar çok soyut. Bu kavramları olabildiğince somutlaştırıp, insanların daha kolay algılayabilmesini sağladık. Dolayısıyla hem bir modern müze, hem bir modern sergi, hem de bir deneyim alanı diyebilirim.”

whatsapp-image-2022-12-19-at-11-22-33-9.jpeg

3 AYDA 35 BİNDEN FAZLA ZİYARETÇİ

Kelime Müzesi’nin açılmasının üzerinden üç ay geçmesine rağmen başkentlilerden, turistlerden yoğun ilgi gördüğüne dikkat çeken Çufalar, “Üç ay içerisinde toplamda 35 binin üzerinde ziyaretçimiz oldu. İlgi ve alaka çok fazla. Buraya gelen kişilerden en çok duyduğumuz kelime ise ‘Ay harika’. Türkiye’de bir müzenin önünde sıra olunması çok fazla görülen bir şey değil. Bu atmosferi oluşturmuş olmak hem bizi mutlu ediyor hem de gururlandırıyor. Yeni yılda da beklentimiz bu yönde bol bol ziyaretçi. Bundan kastım şu; Türk diline, Türkçeye merakı olan insanların olduğunu, arttığını görmek. Bu müzenin onlara bir şeyler kattığını görebilmek. Buraya girmeden ve buradan çıktıktan sonra insanlarda oluşan farkı hissetmelerini sağlayabilmek” diyerek yeni yıldan beklentilerine değindi.

whatsapp-image-2022-12-19-at-11-22-33-1.jpeg

“FARKINDALIĞI OLUŞTURMAK İÇİN ÇABALIYORUZ”

Çufalar, Kelime Müzesi’nde ilerleyen zamanlarda imza günleri, söyleşi ve etkinlikler, atölyeler olacağını ve bununla ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi. Dünya üzerinde herhangi bir dil üzerinde açılmış ilk müze olduğuna da değinen Çufalar, sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Bizim ana dilimiz Türkçe. Biz dünyaya geldiğimiz ilk andan itibaren bize Türkçe kelimelerle seslendiler. Biz bu güne kadar bu kültürle ve bu dille büyüdük. Dolayısıyla bu dille, bu kültürle düşünebiliyoruz. Bu müzede de Türkçeye hâkim olmanın ne kadar önemli olduğu anlaşılıyor. Bizlerde dilimize ne kadar hâkim olursak o kadar düşünebilir ve üretebilir. Bizlerde burada bu farkındalığı oluşturmak için çabalıyoruz.”

Buket Beslen/ İLKSAYFA-

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.