Türkiye’nin ilk hidrojenli otobüsü yolda: 1000 kilometre yol yapabilecek
9 farklı sıfır emisyonlu araçla sürdürülebilirlik stratejisini güçlendiren TEMSA, Avrupa’nın önemli hidrojenli araç üreticilerinden CaetanoBus ile ortak bir Ar-Ge projesini hayata geçirdi. Hidrojenli otobüsün menzilinin 1.000 km olacağı bildirildi.
TEMSA, sıfır emisyonlu ürün gamını genişletecek önemli bir Ar-Ge iş birliğine imza attı. Portekiz merkezli sıfır emisyonlu otobüs üreticisi CaetanoBus ile imzalanan Ortak Geliştirme Anlaşması kapsamında, iki şirket hidrojen yakıtıyla çalışan bir şehirlerarası otobüs geliştirecek. Anlaşma kapsamında, CaetanoBus’ın şehir içi otobüslerinde kullandığı Toyota hidrojen yakıt hücresi teknolojisi (Hydrogen fuel cell), TEMSA mühendislerinin elektrikli ve uzun yol otobüs tecrübesiyle birleştirilerek TEMSA HD platformuna entegre edilecek.
1.000 KİLOMETREYE KADAR MENZİL
TEMSA ve CaetanoBus Ar-Ge ekiplerinin ortak çalışması ile geliştirilecek ve TEMSA’nın Adana tesisinde üretilecek. Hidrojen yakıtlı şehirlerarası otobüsün ilk prototipinin 2024 yılında tamamlanması ve otobüsün 2025 yılında seri üretime geçerek hidrojenli otobüs pazarında yer edinmesi bekleniyor. Söz konusu otobüsün, farklı yol ve coğrafya koşullarına göre yaklaşık 1.000 kilometrelik menzili tek depoyla kat edecek.
BİR İLKE DAHA İMZA ATIYOR
Bugüne kadar 8’i elektrikli, 1’i ise hidrojenli olmak üzere 9 farklı modeli sıfır emisyonlu ürün gamına ekleyen TEMSA, bu araçla birlikte söz konusu ürün gamındaki araç sayısını 10’a çıkarmış olacak. Ayrıca, ASELSAN ile birlikte Türkiye’nin ilk yerli elektrikli otobüsünü geliştiren TEMSA, bu projeyle birlikte, bir ilke daha imza atacak ve Türkiye’nin ilk şehirlerarası hidrojenli otobüsünü Türkiye’de yollara çıkarmak için öncü bir rol üstlenecek.
HEDEF İKLİME YÖNELİK SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan TEMSA CEO’su Tolga Kaan Doğancıoğlu, “İş ve güç birliğinin, her zamankinden daha önemli olduğu bir dönemdeyiz. CaetanoBus ile gerçekleştirdiğimiz iş birliğimizin odağında da bu anlayış var. Bu iş birliğini, sektörün iki önemli üreticisinin, iklim acil durumuyla mücadele ve sürdürülebilirlik taahhütleri doğrultusunda, daha iyi bir dünyaya attıkları ortak bir adım olarak görüyoruz. Öte yandan, sürdürülebilirlik konusunda bugün en önemli ihtiyacımız, laboratuvarlarımızda geliştirdiğimiz teknolojileri dünyanın, insanlığın kullanımına sunmak. Bu teknolojileri, dört duvarı çevrili, steril, ortamlardan çıkararak ticarileştirmek. Aslında bir anlamda, sözden aksiyona geçmek. O yüzden de bu iş birliğini, kendi sektörümüzde yaratacağı etki gücü açısından da son derece kıymetli buluyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu.
HİDROJEN YAKITLI ARAÇLARIN FARKI
Hidrojen yakıtlı araçlar, geleneksel içten yanmalı motorlara sahip benzinli veya dizel araçlara göre bir takım farklılıklar gösteriyor. Hidrojen yakıtlı araçlar, sadece su buharı ve ısı üreten temiz bir yanma süreci ile işliyor. Bu nedenle, atmosfere zararlı egzoz gazları salınmaz, böylece sıfır emisyonlu taşıt olarak kabul edilirler. Bu, hava kirliliğinin azaltılmasına ve sera gazı emisyonlarının düşürülmesine katkı sağlıyor. Hidrojen yakıtlı araçlar, bir depo hidrojenle daha uzun bir menzile sahip olabiliyor. Uzun mesafe yolculukları daha uygun hale gelirken, kullanıcılarına daha fazla seyahat özgürlüğü sağlıyor.
Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.