Türkiye'nin en büyüğü olacak: Ankara’ya dev gıda hali
Türkiye'nin en büyük hal ve gıda toptancı sitesi olması hedeflenen Uluslararası Gıda Hali, Kahramankazan’a açılıyor. İçeresinde 1100 iş yerinin bulunacağı projenin birinci etabında yer alacak 210 dükkânın temeli atıldı.
Türkiye'nin en büyük hal ve gıda toptancı sitesi olması hedeflenen Uluslararası Gıda Hali, Kahramankazan’a açılıyor. İçeresinde 1100 iş yerinin bulunacağı projenin birinci etabında yer alacak 210 dükkânın temeli atıldı.
Bakanlığa bağlı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı katkıları ile Kahramankazan’da hayata geçirilen, Uluslararası Gıda Hali'nin temel atıldı. Türkiye'nin en büyük hal ve gıda toptancı sitesi olması hedeflenen projenin birinci etabında 210 iş yerinin temeli atıldı. Temel atma töreninde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, AK Parti Genel Başkan Vekili Mustafa Elitaş, milletvekilleri, bürokratlar ve Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Ankara Toptancılar Derneği (GİMAT) yöneticileri kalım sağladı. Proje hakkında bilgi veren Gimat Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Aydoğan, “ Yaklaşık olarak 3 etapta bitirmeyi planlıyoruz. Birinci etabımızı, birinci ve ikinci bölüm olmak üzere ikiye böldük. 210 adet iş yerinin temelini attık. 235 adet iş yerinin projesi içerde onay bekliyor. Onaylandığı an da hemen ikinci bölüme başlayacağız. İkinci etapta da bekleyen 400 küsur iş yerimiz var. Toplama baktığımız zaman gıda kısmına 861, toptancı kısmına 241 tane iş yerimiz bulunuyor” dedi.
“KONUŞULACAK BİR ÇALIŞMA OLACAK”
Türkiye'nin en büyük hal ve gıda toptancı sitesi olması hedeflenen Uluslararası Gıda Hali hakkında detaylı bilgi veren Gimat Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Aydoğan, “Bizim ilk başladığımız yıllarda da konuştuğumuz, hayalimiz olan bir projeydi. Biz Gimat maç camiası, otururuz, değerlendiririz, hayal ederiz. Ondan sonra gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine bakarız. Bir anda harekete geçeriz. Burada da öyle yaptık. Projemiz için uygun yeri bulduk. Bu konuda hem bakanlarımız hem de milletvekillerimiz çok destek oldular. Bir ücret mukabilinde projemizin başlayacağı alanı devlet tahsis etti. Bölge olarak Kahramankazan saray mevkiindeyiz. Savunma sanayide yanında 2 yolun ortasındayız. Eski İstanbul yoluyla otoban arasında kalan yaklaşık 2 milyon 500 metrekarelik bir alana kurulacak. Mevcut yapılarımızı muhafaza ederek yeni bir yer oluşturuyoruz. Önümüzdeki yüzyılda konuşulacak bir çalışma olacak. İleriki dönemlerde yaşayacağımız 2 kritik süreç var. Birincisi su krizleri, ikincisi ise gıda krizleri. Bu tür sıkıntıları yaşamamamız için tedbir almanın tam zamanı. Üretmemiz, ihraç etmemiz ve iç pazarda pazarlamamamız lazım. Şu an bunun için bir tedbir alıyoruz” sözlerini kullandı.
TOPLAM BİN 100 İŞ YERİ
100 yıllık bir konjonktürü göz önünde bulundurarak hareket ettiklerini belirten Aydoğan, projede hem esnaf, hem içerideki personel, hem de gelen müşterilerin rahat edebilmesi için maksimum ferahlık ve hijyeni ön planda tuttuklarını dile getirdi. Aydoğan, sözlerine şu cümlelerle devam etti:
“Burada yaklaşık muhtelif olmak üzere 750 metrekare ile 3 bin metrekare civarında toplamda bin 100 tane iş yeri yapıyoruz. Bunun adına da gıda ihtisas merkezi diyoruz. İhtisaslaşmış gıdaya doğru yönelmemiz lazım. Çünkü tam karşımızda bir organize sanayi bölgelesi var. Biz de gıda da inşallah bunu burada gerçekleştirip, önümüzdeki nesillere gıdanın nasıl profesyonel bir şekilde üretileceğini ve pazarlanabileceğini göstereceğiz. Yapıları, yolları ve mevcut metrekarelerimizi, çok geniş tuttuk.”
“HER ŞEYİ BARINDIRAN BİR ÇATI OLACAK”
Kendi içerisinde üreten ve pazarlayan bir ihtisas merkezi olacağını vurgulayan Aydoğan, “Herkes sabırsızlıkla bekliyor diyebilirim. Toptancı hal ile birlikte meyve, sebze, et ve süt ürünleri, temizlik ürünleri, genel tüketim mamullerimiz kısacası ihtiyacımız olacak her şeyi barındıran bir çatı olacak. Hedefimiz sadece Ankara değil, burada Türkiye hatta Orta Doğu'da ve Avrupa'da en büyük tesisi oluşturmak. Adım adım da buna doğru ilerliyoruz. Ticaretimiz önümüzdeki yıllarda katlanarak devam edecek. Ağırlık olarak ihracatı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
48 AYDA TAMAMLANACAK
Birinci etabının temeli atıldığını dile getirerek projenin 48 ay içerisinde tamamlanacağının bilgisin veren Aydoğan, “Yaklaşık olarak 3 etapta bitirmeyi planlıyoruz. Birinci etabımızı, birinci ve ikinci bölüm olmak üzere ikiye böldük. 210 adet iş yerinin temelini attık. 235 adet iş yerinin projesi içerde onay bekliyor. Onaylandığı an da hemen ikinci bölüme başlayacağız. İkinci etapta da bekleyen 400 küsur iş yerimiz var. Toplama baktığımız zaman gıda kısmına 861, toptancı kısmına 241 tane iş yerimiz var. En sonunda hal tarafını planlayıp, projesini onaylatıp oranın da ihalesiyle birlikte 48 ay gibi bir süre tamamlayacağız. Projeyi TOKİ yönettiği için oldukça hızlı ilerliyor. Dolayısıyla herhangi bir aksaklık olacağı kanaatinde değiliz” diyerek sözlerini noktaladı.
PROJENİN MALİYETİ 15 MİLYAR LİRAYI BULACAK
Temeli atılan proje hakkında konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Esnaflarımızın kendi işini zamana uyarlaması gerekiyor. Zamanın gidişatına göre en doğru kararları vermesi icap ediyor. Bu taraftarda da 1800'lerden bu yana 'Atpazarı, Samanpazarı, Ulucanlar' dediğimiz bir meslek var. GİMAT'a doğru evrilmişler. Orada işlerini devam ettirmişler. Neredeyse 50 seneye yaklaşmış. Ama gelinen noktada artık dükkanlar yetersiz hale gelmeye başlamış. Trafik sorun olmaya başlamış. Otopark sorunu başlı başına herkesin karşısına çıkan ciddi bir problem olmuş. Günümüzde de yepyeni yerlerin yapılması elzem hale gelmiş. Bu projede, arsanın elde edilmesinde ufak da olsa benim bir katkım oldu. Şimdi de inşallah TOKİ marifetiyle burada neredeyse 15 milyar lirayı bulacak olan bir maliyetle ortaya çıkacak bin 100 civarında büyük iş yerini buradaki tüm esnafımıza teslim edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Kaynak:Rüveyda Aslıipek
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.