Türkiye’den Nobel’e üçüncü imza: Bir isim daha Nobel kazandı

Türkiye’den Nobel’e üçüncü imza: Bir isim daha Nobel kazandı

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, 2024 Nobel Ekonomi Ödülü'nü Türk asıllı ekonomist Daron Acemoğlu ve iki meslektaşına verdi. Acemoğlu, kurumların refah üzerindeki etkisini inceleyen çalışmalarıyla bu prestijli ödüle layık görüldü.

2024 Nobel Ekonomi Ödülü, Türk asıllı ekonomist Daron Acemoğlu ile Simon Johnson ve James A. Robinson'a verildi. Bu ödülle Acemoğlu, Aziz Sancar ve Orhan Pamuk'un ardından Nobel alan üçüncü Türk olma ünvanını kazandı. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, ödülü "kurumların nasıl oluştuğu ve refahı nasıl etkilediği konusundaki çalışmalar" gerekçesiyle verdi.

nobel-2.jpg

ÖDÜLÜN ÖNEMİ VE KAPSAMI

Acemoğlu ve meslektaşlarının çalışmaları, ekonomik kalkınma ve refah üzerinde kurumların rolünü inceliyor. Bu araştırmalar, ülkelerin ekonomik performanslarındaki farklılıkları anlamada önemli bir perspektif sunuyor. Ödül sahipleri, çalışmalarının karşılığı olarak 1,1 milyon dolar değerinde bir ödül alacaklar.

DARON ACEMOĞLU'NUN KARİYERİ

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) 1993'ten beri görev yapan Acemoğlu, 2000 yılında ekonomi profesörü unvanını aldı. Akademik kariyeri boyunca siyasal ekonomi, ekonomik kalkınma, büyüme, gelir eşitsizliği ve çalışma ekonomisi gibi alanlarda önemli çalışmalar yürüttü. Acemoğlu'nun araştırmaları, sadece akademik çevrelerde değil, global ekonomi politikalarının şekillenmesinde de etkili oldu.

nobel-3.jpg

NOBEL ÖDÜLÜ'NÜN TARİHİ VE ÖNEMİ

Nobel ödülleri, dinamiti icat eden İsveçli Alfred Nobel'in vasiyeti üzerine 1901'den beri veriliyor. Fizik, kimya, tıp, barış, ekonomi ve edebiyat alanlarında verilen bu ödüller, bilim ve kültür dünyasının en prestijli ödülleri arasında yer alıyor. Ekonomi dalındaki ödül, diğerlerinden farklı olarak 1968'den beri veriliyor ve Alfred Nobel'in anısına İsveç Merkez Bankası tarafından finanse ediliyor.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.